Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada fbih

Svim zaposlenim u FBiH omogućena pomoć do 2.520 KM, postoji samo jedan uslov

mito korupcija
FOTO: D. B.
Ilustracija

Ukoliko je do šest tranši to je mjesečni iznos od 420 KM i to isključivo na transakcijske račune uposlenika

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Ministarstva finansija FBiH usvojila Uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavaca, u maksimalnom iznosu do 2.520 KM, dinamika ispate i način realizacije. Uslov je samo jedan – da je poslodavac voljan da vam taj nova isplati.

Njena suština je, kako je pojasnio ministar finansija FBiH Toni Kraljević, ublažavanje inflatornih pritisaka sa čime se radnici i poslodavci suočavaju.

– Iznos od dviju prosječnih federalnih plata, od 2.520 KM, može se uplatiti jednom tranšom, a najviše do šest tranši – pojasnio je Kraljević.

Ukoliko je do šest tranši to je mjesečni iznos od 420 KM i to isključivo na transakcijske račune uposlenika.

– Uredbom se omogućuje poslodavcima da bez dodatnih pritisaka, bez plaćanja poreza na dohodak, bez pripadajućih doprinosa, mogu uposlenicima isplatiti iznos do 2.520 KM – kazao je Kraljević na konferenciji za medije.

Omogućava se poslodavcima, podcrtao je Kraljević, da ne uplaćuju samo jednu tranšu, već da isplate do šest tranši i to je suština Uredbe koja stupa na snagu nakon dana donošenja.

Donesena Uredba o isplati pomoći od poslodavca

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu na prijedlog Federalnog ministarstva finansija donijela Uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavca, dinamika isplate i način realizacije.

Pravo na pomoć, usljed inflatornog rasta cijena, ima osoba koja ima zasnovan radni odnos sa poslodavcem u skladu sa članom 4. Zakona o radu. Ovo pravo imaju osobe zatečene u radnom odnosu na dan isplate novčanog iznosa.

Poslodavac može, na osnovu ove uredbe, izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2.520 KM. Također, poslodavac može izvršiti isplatu pomoći i u iznosu koji je manji od ovog iznosa. Pomoć se može isplatiti u periodu od dana stupanja na snagu ove uredbe, a najkasnije do dana prestanka njenog važenja. Isplata pomoći će se vršiti isključivo na transakcijske račune zaposlenika. Ova pomoć se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu.

Isplata pomoći može se izvršiti do šest tranši (dijelova), s tim da ukupan iznos ne može preći 2.520 KM. Pomoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom.

Isplata pomoći vrši se svim zaposlenicima koji su zatečeni u radnom odnosu na dan isplate pomoći, bez diskriminacije na bilo koji način.

Poslodavac je dužan donijeti interni akt kojim će se, između ostalog, urediti iznos pomoći, datum isplate, broj tranši i uslove isplate.

Pojedinačni akti, koje donosi poslodavac za ostvarivanje prava iz ove uredbe, obavezno se donose u pisanom obliku.

vlada federacije bosne i hercegovine
FOTO: Vlada FBiH

Prestaje da važi 30.6.2024. godine

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH, a prestaje da važi 30.6.2024. godine.

Kako je navedeno u obrazloženju Uredbe, set fiskalnih zakona predstavlja prioritetnu aktivnost Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva finansija, kao ovlaštenog predlagača. Ovim propisima planirano je smanjenje troškova poslodavaca, a povećanje plaća zaposlenicima na teret budžeta.

Međutim, isto nije još realizirano usljed kompleksnosti uticaja ova dva zakona na poslodavce, zaposlenike i budžete, zatim uticaja povećanja minimalne plaće, te načina pokrića potencijalnih budžetskih deficita koji će nastati usljed usvajanja ovih propisa. S ciljem prevazilaženja trenutne situacije i stvaranju pretpostavki za usvajanje novog seta fiskalnih zakona, bilo je nužno donijeti ovu uredbu koja je ograničenog perioda važenja.

Ovom uredbom predviđena je mogućnost povećanja prihoda zaposlenika u svrhu zaštite radnih mjesta, te izbjegavanje dodatnog pritiska na poslodavce kroz oslobađanje obaveze plaćanja poreza na dohodak i doprinosa na predviđeno povećanje prihoda. Očekivanja su da će se u što skorije vrijeme izmijeniti zakoni o porezu na dohodak i obavezni doprinosi, a ova privremena mjera data Uredbom dati željeni učinak s ciljem zaštite radnih mjesta, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Sindikati pozdravlja današnju Uredbu Vlade FBiH

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) pozdravlja Uredbu Vlade Federacije BiH koja će poboljšati ekonomsko-socijalni položaj radnika u Federaciji BiH.

– S obzirom na to da su prethodnih mjeseci uporno pokušavali ubijediti javnost da žele isplaćivati veće plate radnicima, a da to nisu u prilici zbog visoke stope poreza i doprinosa, današnja Uredba je odlična prilika za sve poslodavce da u narednih šest mjeseci pokažu da li su govorili istinu. Isplatom iznosa od 420 KM svakog mjeseca u narednih pola godine koji neće biti oporezovan će svim radnicima koji primaju minimalnu platu osigurati da ona bude nešto viša od 1.000 KM – kazali su iu Sindikata.

Dodali su da će i za sve druge radnike ovaj iznos predstavljati pomoć u prevazilaženju teške ekonomske situacije u kojoj se, nažalost, većina danas nalazi.

– Uredba za poslodavce ima čak i povoljnije rješenje nego je to predviđeno Prijedlogom zakona o minimalnoj plati tako da neće imati nijedan valjan izgovor da pomenuti iznos ne isplaćuju uz platu radnicima narednih šest mjeseci – saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.