Vlada TK

Subvencioniranje kamatne stope za 59 korisnika kredita u TK

VLADA TK (1)

Ukupna vrijednost projekta pomoći privredi na ovaj način je 60,5 miliona KM koje će korisnicima plasirati ugovorena banka

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona odobrilo je isplatu 167 hiljada KM na ime subvencioniranja dijela kamatne stope za 59 privrednih društava, korisnika beskamatne kreditne linije.

Ukupna vrijednost projekta pomoći privredi na ovaj način je 60,5 miliona KM koje će korisnicima plasirati ugovorena banka, dok je Vlada TK omogućila nešto više od dva miliona za subvencioniranje kamatne stope.

– Ministarstvo privrede će subvencionirati kamate, ugovor je zaključen da kamata bude 2,95 i banka će plasirati pomenuta sredstva. U toku je realizacija tog projekta i ugovora i traje do 30. juna 2022. Do sada je plasirano oko 33 miliona KM i danas je u Vladi to dogovoreno, odnosno ugovor tako obavezuje da se svakih šest mjeseci obračunava ta kamata za korisnike kredita – izjavio je ministar privrede u Vladi TK Mevludin Hodžić.

Od ukupnog iznosa kreditnih sredstava oko 27 miliona je namijenjeno za proizvodnu djelatnost, 23 miliona KM za trgovinsku djelatnost, 10 miliona KM za uslužnu djelatnost, pri čemu subvencije Vlade iznose do 700 hiljada KM po grupaciji.