Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šumarstvo u RS: Veća proizvodnja za četiri odsto nego u 2017.

sume rs

U Republici Srpskoj je za prva četiri mjeseca ove godine proizvedeno ukupno 526.577 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili više za četiri odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupne proizvedene mase na sortimente četinara otpada 275.450 metara kubnih, dok je proizvedeno 251.127 metara kubnih sortimenata od lišćara.

Najzastupljeniji u proizvodnji bili su trupci, odnosno 202.828 metara kubnih od četinarskog i 86.778 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je za prva četiri mjeseca prodato ukupno 478.668 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili više za 4,1 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je, ako se detaljnije analiziraju uporedni podaci, taj porast proizvodnje bio na osnovu skromnije osnovice iz prošle godine.

“Bilo je problema u realizaciji proizvodnje u šumarstvu u uporednom prošlogodišnjem periodu, tako da je i bila niska osnovica. To pokazuje i činjenica da na bazi aktuelne proizvodnje u šumarstvu i dalje imamo podbačaj u fizičkom obimu proizvodnje u oblasti prerade drveta i proizvoda od drveta od skoro 13 odsto”, naglasio je Šinik.

On je dodao da je u oblasti proizvodnje namještaja došlo do povećanja fizičkog obima proizvodnje za 20,9 odsto, a taj rezultat je nastao jer su proizvođači namještaja trebalo da ispune preuzete obaveze sa ino-kupcima.

“Oni su u nedostatku dovoljnih količina u snabdijevanju u Srpskoj prinuđeni da potrebnu sirovinu obezbijede na drugi način i zahvaljujući tome što su ulagali sredstva u obezbjeđenje nedostajućih količina, uspjeli su da održavaju visoku stopu rasta proizvodnje u prva četiri mjeseca”, pojasnio je Šinik.

On je naveo da je u aprilu došlo do poboljšanja stanja u šumarstvu u odnosu na prethodne mjesece, iznijevši istovremeno očekivanje i da će podaci za maj pokazati rast, što će imati pozitivnog uticaja na snabdijevanje kapaciteta drvoprerade.

Govoreći o spoljnotrgovinskoj razmjeni ostvarenoj u šumarstvu, posebno drvopreradi, Šinik je rekao da je za prva četiri mjeseca ove godine ostvaren veći izvoz nego u istom prošlogodišnjem periodu za više od 10 odsto.

On je naveo podatke prema kojima je za prva četiri mjeseca ove godine izvezeno oko 183 miliona KM proizvoda od drveta i namještaja, a uvezeno je oko 160 miliona KM.