Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SUMMIT100 poslovnih lidera jugoistočne Europe

samit100

Šesti po redu susret biznis lidera jugoistočne Europe pod nazivom “SUMMIT100 poslovnih lidera jugoistočne Europe” održat će se 16. i 17. listopada u Skoplju, a okupit će više od 150 vodećih poslovnih i političkih lidera iz jugoistočne Europe zajedno s posebnim gostima iz Europske komisije, EBRD-a, EIB-a, Nordijskog vijeća, Svjetske banke, IMF-a, a sve s ciljem identificiranja ključnih projekata i ideja kreiranih u svrhu razvoja regije.

Summit 100 biznis lidera jugoistočne Europe, jedinstvena je poslovna inicijativa pokrenuta 2011. godine s ciljem uvezivanja poslovne zajednice regije čiji je zadatak preuzeti dio odgovornosti na polju poslovnih i ekonomskih integracija, radeći na poboljšanju konkurentnosti nacionalnih i regionalnih ekonomija te osiguravajući bolji životni standard svih stanovnika u ovom dijelu Europe, priopćili su organizatori.

Glavni zadatak ovogodišnjeg okupljanja jeste ponuditi konkretne ideje, projekte i prijedloge za unaprijeđnje povezanosti regije u svim aspektima ekonomije i društva.

Istodobno glavna tema ovogodišnjeg Summita jeste “povezanost”, promatrana u svim aspektima, uključujući transport i besplatan kargo prijevoz u regiji, projekt Zelena Balkanika, kojim jugoistočna Europa postavljanjem eko mreže punjača za električna vozila treba biti hub za električnu mobilnost u infrastrukturi Europe, zatim brendiranje i promocija regije, mobilnost ljudi, energija, digitalizacija i sl.

Glavni cilj poslovne inicijative, Summita 100, jeste da regionalnu suradnju pozicionira na sami vrh agende svih vlada u regiji postavljajući ovo specifično pitanje kao ključno te radeći na pronalaženju “novog dogovora za novo doba” koji će povećati konkurentnost nacionalnih ekonomija i ojačati potencijal jugoistočne Europe.

Prethodnih godina ova biznis inicijativa uspješno je realizirana u Aranđelovcu u Srbiji, Bečićima u Crnoj Gori, Cavtatu u Hrvatskoj, Portorožu u Sloveniji, te u Sarajevu u Bosni i Hercegovini.

Summit 100 biznis lidera Jugoistočne Europe je jedinstvena biznis inicijativa koja okuplja vodeće biznis lidere Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije. Inicijatori i organizatori Samita 100 su: Alkaloid Skopje, Združenje Manager iz Slovenije (MAS), Srpska asocijacija menadžera (SAM), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Atlas grupa iz Crne Gore, te BBI Banka i ASA Holding iz Bosne i Hercegovine.