Suša umanjila prinose ratarskih kultura i u Bugojnu

kukuruz

Na području Bugojna suše su se odrazile na prinose žitarica, a naročito kukuruza i pojedinih povrtnih kultura, potvrdila je Feni stručna saradnica za poljoprivredu u toj općini Senada Čolić.

– Štete nisu tako velike kao u okruženju i kreću se oko 20 posto, kada su u pitanju ratarske kulture. I proizvodnja stočne hrane je djelomično u krizi, s obzirom na umanjene prinose žitarice – kazala je.

Prinosi većine povrtnih kultura, kaže Čolić, solidni su, osim graha koji se nije mogao razviti u uvjetima kakvi su vladali ovog ljeta.

– Osim otpornosti pojedinih kultura na klimatske uvjete, nivo štete na usjevima zavisi od tipa zemljišta, rokova sadnje i agrotehničkih mjera koje su se primjenjivale u poljoprivrednoj proizvodnji – naglašava Čolić.

Istaknula je da su visoke temperature uzele svoj danak i u voćnjacima na teritoriji Bugojna, u kojima bi uskoro trebala početi berba rijetkih plodova, koji su se uspjeli razviti.

– Ovogodišnja suša je bukvalno „dotukla“ voćke, nakon prošle zime, debelih minusa i kasnih mrazeva. Rijetkost je da na visokostablašicama ugledamo neko voće – istaknula je.

U najvećoj krizi je, tvrdi, malinarstvo, zbog svih problema koji su u ovoj sezoni pratili proizvodnju i prodaju maline.

-Mislim da će ova godina biti prekretnica za malinarstvo. Mnogi malinari koji su planirali proširiti zasade, odustali su od te namjere. Ima i onih koji će umanjiti već postojeće parcele i zasaditi druge poljoprivredne kulture – zaključila je Čolić.