Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Japan i SAD treba da rade zajedno na problemu sa Pyongyangom

Itsunori Onodera

Japan i SAD bi trebalo da rade zajedno da bi ojačali svoj savez i obezbijedili koordinaciju na svim nivoima kada je riječ o pitanju Sjeverne Koreje, izjavio je japanski ministar odbrane Itsunori Onodera.

On je na sastanku sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost SAD Herbertom McMasterom, kojem je u Vašingtonu prisustvovao i japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono, rekao da se moraju izbjeći sve nepredviđene situacije i da je potrebno osigurati komunikaciju između Tokija i Vašingtona na svim nivoima.

Onodera je naglasio da je važno odvratiti Sjevernu Koreju od kontinuiranih provokativnih izjava i postupaka i pozvao Rusiju i Kinu da odigraju veću ulogu u sprovođenju rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

U saopštenju japanskog Ministarstva odbrane navodi se da su se Tokio i Vašington saglasili oko činjenice da je vrijeme da međunarodna zajednica složno radi na pojačanju pritiska na Pjongjang, prenosi TASS.

Situacija na Korejskom poluostrvu je i dalje veoma zategnuta, naročito nakon posljednjih balističkih testova, koji su izazvali oštre reakcije SAD, Japana i Južne Koreje.

Iz Vašingtona su više puta poručili da ne isključuju nijedan scenario u suočavanju sa problemom nuklearnog programa Sjeverne Koreje, uključujući i mogućnost vojne akcije protiv ove zemlje.