Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svaki stanovnik RS-a zadužen 2.037 KM

Novac ilustracije

Zaduženost stanovnika Republike Srpske nastavlja da raste, podaci su entitetske Agencije za bankarstvo.

Na nivou bankarskog sistema Republike Srpske, ukupni krediti stanovništva na kraju prošle godine iznosili su dvije milijarde i 702,4 miliona KM ili 2.037 KM po stanovniku Republike Srpske.

Da su građani ovog bh. entiteta sve više u kreditima potvrđuje i podatak da je ta zaduženost po stanovniku Republike Srpske na kraju 2014. iznosila je 1.955 KM.

Za prosječnu zaduženost po stanovniku Republike Srpske korišteni su rezultati popisa stanovništva u BiH za 2013., prema kojima ukupan broj popisanih osobama za teritoriju Republike Srpske iznosi milijardu i 327 hiljada.

Kredite stanovništvu čine krediti bankarskog sektora, mikrokreditnog sektora i potraživanja po osnovu finansijskog lizinga sektora davalaca lizinga.

Krediti stanovništvu bankarskog sektora na kraju 2015. iznosili su dvije milijarde i 485,4 miliona KM, što iznosi 1.873 KM po građaninu Republike Srpske, dok je godinu dana ranije bila 1.789 KM.

Sektor mikrokreditnih organizacija u Republici Srpskoj plasirao je stanovništvu iznos od 213,6 miliona KM ili 161 KM po stanovniku, koliko je izosila i na kraju 2014..

I sektor davalaca lizinga ima ukupna potraživanja od stanovništva po osnovu finansijskog lizinga u iznosu od 3,4 miliona KM ili tri KM po stanovniku Republike Srpske.