Sastanak tokom sedmice

Sve izvjesnije poskupljenje struje u RS

struja555

Da bi poskupljenje električne energije dodatno ugrozilo rad poslovnih subjekata, upozoravaju i u Privrednoj komori

U Banjaluci bi ove sedmice trebali biti nastavljeni pregovori predstavnika Elektroprivrede Republike Srpske, Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore o najavljenom poskupljenju električne energije za najveće potrošače u Republici Srpskoj.

Struja za privredu u ovom entitetu trebala je da poskupi prošle godine, ali je na zahtjev privrednika to poskupljenje odgođeno za godinu dana.

Poskupljenje od planiranih 7% se odnosi na oko 2.000 velikih potrošača u Republici Srpskoj. Zavisno od djelatnosti i učešća električne energije u troškovima proizvodnje različito će uticati na svakog privrednika pojedinačno. Za prijedorski Arselor Mital riječ je o 20.000 do 30.000 KM mjesečno većem izdatku.

“Na godišnjem nivou to vam je oko 200-300.000 KM što je zaista sada neprihvatljivo. Mi očekujemo sastanak tokom ove sedmice, takođe smo informisali premijera da privrednici ovo traže i on nam je dao obećanje da ćemo napraviti sastanak na kojem će vjerovatno učestvovati neko iz Vlade zajedno sa predstavnicima EP da zajednički nađemo neko rješenje”, poručio je direktor Arselor Mitala Mladen Jelača.

“Mi smo puno izgubili na pitanju troškova radnika koji su bili na bolovanju i koji nisu mogli raditi i na druge načine. Prema tome privreda je ove godine teško pogođena od proizvodnje do povećanja svih troškova. Prema tome, situacija nije nimalo jednostavna”, upozorava predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Da bi poskupljenje električne energije dodatno ugrozilo rad poslovnih subjekata, upozoravaju i u Privrednoj komori. Od Elektroprivrede očekuju da prolongiraju takvu odluku jer su svakako u gubicima zbog posljedica pandemije koronavirusa.

“Definitivno stav privrede je da u ovom momentu nije prihvatljivo nikakvo dodatno povećanje cijene električne energije i to je ono na čemu mi kao Privredna komora istrajavamo u pregovorima sa EP. I ono što ćemo na narednom sastanku ukoliko dođe do njega insistirati da o eventualnom poskupljenju pričamo tek kada prođe pandemija a do tada da se zadrže postojeći iznosi”, kazao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Iz Elektroprivrede RS se nisu oglašavali. Ekonomista Zoran Pavlović smatra da je povećanje cijene električne energije posljednja stvar koju u ovom momentu treba primijeniti.

“Mislim da pokupljenje struje u ovom momentu neće doprinijeti stabilizaciji finansijske situacije Elektroprivrede RS jer je privreda u prodaji ili isporuci električne energije negdje oko 35%. Tako da kada pogledamo mnogo je bolje tražiti uštede nego povećavati cijene električne energije”, rekao je Pavlović.

Iako nema najava direktnog povećanja, cijene električne energije za domaćinstva, poskupljenje za privrednike, smatra naš sagovornik, preliće se dalje na povećanje cijena proizvoda, a što će na kraju platiti građani.