Svijet ulazi u finansijski haos!?

ekonomska kriza

Svijet je pred finansijskim haosom zbog političkih i ekonomskih tenzija između EU i Italije, pada indeksa dionica na Vol stritu, krize u vezi sa Saudijskom Arabijom i slučajom “Khashoggi”.

Na evropskim berzama cijene dionica skliznule su na najniži nivo u posljednja 22 mjeseca.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,75 odsto, na 6.997 bodova, dok je frankfurtski Dax pao 1,35 odsto – na 11.365 bodova, a pariski CAC 1,10 odsto, na 4.997 bodova.

I na azijskim berzama cijene dionica su veoma pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica danas bio u minusu 2,2 odsto.

Na Tokijskoj berzi Nikei indeks je potonuo 2,7 odsto, na 22.010 bodova.

Prethodno je zabilježena kriza na Wall Streetu, napetost između Brisela i Rima uzrokovana italijanskim budžetom, kao i ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, za koje zapadne zemlje optužuju vlast u Rijadu.

Nekoliko zemalja, uključujući NJemačku, Veliku Britaniju, Francusku i Tursku traže da se objave sve činjenice u vezi sa tim ubistva.

Ali, Rijad, koji je priznao da je taj kritičar saudijskih vlasti ubijen u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, čini sve da bi zaštitio princa nasljednika Mohameda bin Salmana.

Nesigurnost na tržištima posljedica je i napetosti između Evropske komisije i Italije zbog planova Vlade u Rimu da poveća budžetski deficit.

Komesar Evropske komisije za ekonomiju Pjer Moskovići želi da smanji tenzije sa Italijom, svjestan posljedica, nakon što je upozorio Rim da planovi o povećanju deficita u idućim godinama predstavljaju “nezapamćeno” kršenje propisa evrozone”.

Ali, italijanska Vlada je poručila da, bez obzira na fiskalna pravila EU, ostaje pri svom planu.

“Ukratko, čini se da svijet ulazi u haos”, ocjenjuje Akira Takeji, portfelj menadžer u kompaniji “Aset menadžment van”, prenose ekonomski portali.