Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska banka odobrila Crnoj Gori 80 miliona eura finansijske podrške

svjetska banka

Svjetska banka (SB) odobrila je finansijsku podršku Crnoj Gori od 80 miliona eura, kojom će biti omogućeno zaduženje države od 200 do 240 miliona eura, pod povoljnijim uslovima i s nižom kamatnom stopom, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, obezbijeđena sredstva će se koristiti za finansiranje budžeta naredne godine, uz razmatranje mogućnosti za otplatu i refinansiranje postojećeg duga u 2018. godini.

“Istovremeno, postoji mogućnost da se sredstva SB iskoriste za refinansiranje dijela obaveza po osnovu euroobveznica, koje dospjevaju u periodu od 2019. do 2021. godine”, navodi se u saopštenju.

Aranžman predstavlja, dodaje se, potvrdu kredibilnosti mjera ekonomske politike Vlade Crne Gore usmjerenih na jačanje makroekonomske stabilnosti i unapređenje životnog standarda građana.

Šef kancelarije SB za Crnu Goru Emanuel Salinas rekao je da pozdravljaju posvećenost i aktivnosti Vlade kako bi se Crna Gora vratila na održivu makro-fiskalnu putanju.

“Siguran sam da će Crna Gora, uz podršku SB i drugih razvojnih partnera, prevazići sadašnje izazove i postići snažan postojan i inkluzivni rast na osnovu privatnih investicija i zaposlenosti tokom vremena” poručio je Salinas.