Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optimizam zavladao

Svjetske berze snažno rastu nakon Pfizerove objave o vakcini

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice snažno porasle, drugu sedmicu zaredom, jer se nakon napretka u razvoju vakcine protiv koronakrize ulagači nadaju da će koronakriza uskoro biti prošlost

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skočio 4.1 posto, na 29.479 bodova, dok je S&P 500 porastao 2.2 posto, na rekordnih 3.585 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0.6 posto, na 11.829 bodova.

Na samom početku sedmice Dow Jones i S&P 500 indeks snažno su porasli nakon objave američkog farmaceutskog diva Pfizera i njemačke biotehnološke kompanije BioNTech da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida-19 učinkovito 90 posto.

Razvojem cjepiva otklanja se najgori scenarij

Premda ispitivanja cjepiva još nisu završena i kompanije još trebaju zatražiti odobrenje, Pfizer i BioNTech poručili su da nisu pronašli razloge koji bi izazvali zabrinutosti u vezi sa sigurnošću i da će do kraja mjeseca zatražiti registraciju vakcine.

“Problemi s covidom-19 još nisu nestali. No razvojem vakcine otklanja se najgori scenarij prema kojem bi virus izmaknuo kontroli, a ekonomija se morala ponovno zatvoriti. Ovako tržišta gledaju u budućnost, na prvo i drugo tromjesečje iduće godine. Sve kompanije koje će imati koristi od vraćanja u pred-covid svijet bilježe snažan rast cijena dionica”, kaže Michael Antonelli, strateg u tvrtki Baird.