Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetski fondovi žele United Group

smart televizor

Kompanija koja je vlasnik kablovskih operatera i nekoliko medija, United Group, privukla je interes evropskih privatnih fondova Cinven i BC Partners, pred aukciju koja bi trebala biti održana u septembru, kazalo je nekoliko izvora agenciji Reuters, prenosi BiznisInfo.

Kompanija, koja je u djelimičnom vlasništvu američkog fonda KKR od 2013, mogla bi biti procijenjena na 2 milijarde eura, kazala su dva izvora, čime bi njena prodaja postala jedan od najvećih privatnih poslova ikada sklopljenih na Balkanu, navodi Reuters.

Sjedište firme je u Holandiji, i ona je najveći kablovski operater u Srbiji, a aktivna je u Sloveniji, BiH i Crnoj Gori.

Pruža cijeli servis telekomunikacijskih usluga, od kablovske TV do fiksne i mobilne telefonije.

Početak aukcije, koju provodi Credit Suisse, očekuje se u spetembru i uglavnom će uključivati moćne privatne kompanije sa fokusom na telekomunikacijskoj industriji i sa apetitom da se prošire u regionu Centralne i Istočne Evrope (CEE), rekli su Reutersovi izvori.

Cinven je pokušao kupiti United Group još 2013. kada ju je prodao njen bivši vlasnik, Mid Europa. Zadržao je interes za preuzimanje kontrole u kompaniji koja ima priode od preko 500 miliona eura, kazali su izvori.

Investicioni fond čije je sjedište u Londonu, aktivan je CEE gdje je kupio poljsku e-commerce firmu Allegro 2016. godine, kao dio jednog investicionog konzorcija. Ranije je odustao od kupovine Telekoma Slovenije 2015. godine.

Cinven će se takmičiti s kompanijama BC Partners, Apax i CVC Capital Partners, između ostalih, navode Reutersovi izvori.

Investitori su već proveli preliminarne radove i čekaju da počne aukcija, rekli su izvori, a jedan od njih je dodao da KKR želi finalizirati prodaju do kraja godine.

KKR, Cinven i Apax su odbili komentarisati a BC Partners i CVC nisu bili dostupni za komentar, na poziv Reutersovih novinara.

Inače, United Group je osnovana 2000, i ima najveću pokrivenost na Balkanu. Položila je više od 15.000 kilometara optičkog kabla u regionu i dosegla 1,77 miliona domova.

Ranije je bila poznata kao SBB Telemach, a rebrandirana je 2013. Izvršila je seriju velikih akvizicija, uključujući hrvatsku televiziju Nova TV. Kompanija zapošljava 3.500 ljudi a njen manjinski vlasnik je i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Nedavno je saopštila da će investirati više od 600 miliona eura u infrastrukturne projekte u različitim zemljama Jugoistočne Evrope.

U BiH je United Grupa najpoznatija po tome što su vlasnici Telemacha, te televizija N1 i Sport kluba, podsjeća BiznisInfo.