dva programa

SZKS sufinansira zapošljavanja medicinskog i nemedicinskog kadra

tk medicinski radnici (1)

Iz Službe navode da su suočeni sa drastičnim povećanjem sredstava za isplatu novčanih naknada koja su od planiranih 12.500.000 KM za 2020. po Izmjenama i dopunama Finansijskog plana poslovanja povećana na 22.300.000 KM

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo u 2020. realizuje dva programa sufinansiranja zapošljavanja medicinskog i nemedicinskog kadra u zdravstvenim javnim ustanovama i javnim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite.

Prvim programom obuhvaćeno je ukupno 35 osoba – 17 osoba medicinske struke i 18 ostalih struka. Ukupna vrijednost programa je 504.000 KM.

Drugim programom obuhvaćene su 102 osobe isključivo medicinske struke i to: 30 medicinskih radnika sa VSS/VŠS i 72 medicinska radnika sa SSS. Ukupna vrijednost programa je 1.105.122 KM.

Raspored po ustanovama koji je odobren glasi: JU Dom zdravlja KS ukupno 63 osobe, Opća bolnica Prim. Dr. Abdulah Nakaš 43 osobe, Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS 10 osoba, KJU Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba – pet osoba, Terapijska zajednica KS – pet osoba, Gerontološki centar – pet osoba, Dom za djecu bez roditeljskog staranja – ukupno pet osoba, te Zavod za javno zdravstvo KS – jedna osoba.

Iz Službe navode da su suočeni sa drastičnim povećanjem sredstava za isplatu novčanih naknada koja su od planiranih 12.500.000 KM za 2020. po Izmjenama i dopunama Finansijskog plana poslovanja povećana na 22.300.000 KM.

Izmjene i dopune Finansijskog plana će se naći na narednoj Skupštini KS i tim istim izmjenama, ako budu usvojene, Služba će moći nastaviti sa programima, te tako i sa programima zapošljavanja kadra u medicinske ustanove, a sve prema potrebama tih ustanova i po odobrenju Vlade KS.

– Ovdje treba imati u vidu da i poslodavci imaju zahtjeve da Služba realizuje programe i već su tri programa u realizaciji kojima je planirano zapošljavanje 528 nezaposlenih osoba. Ostaje otvoreno pitanje šta će se dešavati u narednoj godini sa aspekta novčanih naknada jer je isplata tih davanja po zakonu prvi prioritet – saopćeno je iz Službe za zapošljavanje KS.