Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tajić: Pionirsku dolinu posjećuju i stranci

pionirska

U prvih pet mjeseci ove godine rast prihoda Rekreaciono – zabavnog centra “Pionirska dolina” i zoo vrta povećan je za 10 posto u odnosu na isti period prošle godine i to nas mnogo raduje, kazao je Feni upravnik RZC “Pionirska dolina” Esad Tajić.

Istakao je da je zabilježen veliki broj posjetilaca sarajevskom zoološkom vrtu, a u posljednje vrijeme primjetan je i veliki broj stranaca koji posjećuju ovaj vrt.

– Kada prošetate kroz Pionirsku dolinu čujete razne strane jezike što je pokazatelj da stranci koji posjećuju Sarajevo dolaze i u Pionirsku dolinu, kazao je Tajić.

Podsjetio je da u sarajevskom zoo vrtu ima 58 životinjskih vrsta, te da imaju u planu nabaviti još dvije životinjske vrste.

– Planiramo životinjski fond da obogatimo s dvije nove životinjske vrste. Jedna je grupa majmuna, a druga životinjska vrste će biti iznenađene za naše sugrađane- rakao je Tajić, dodavši da će te dvije vrste životinja biti donacija prijateljskih evropskih zooloških vrtova.

Dodao je da će sarajevska Općina Centar donirati 10.000 KM da se izgradi kavez za grupu majmuna, koja je bila planirana već u 2015. godini.

U Pionirskoj dolini napravljena je i multimedijalna sala za edukacije u sklopu ljetne bašte.

– Uradili smo program obrazovaja u zoo vrtu koji planiramo kandidirati na verifikaciju Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo i u saradnji s njima, ukoliko nam Ministarstvo odobri sredstava, od oktobra ove godine do marta 2017. godine, plan nam je da svi učenici – osnovci i srednjoškolci iz KS-a prođu edukaciju na osnovu našeg programa, te da se upoznaju o flori i fauni- naglašava Tajić.

Osim teoretskog dijela koji bi se održavao u sali, učenici i studenti bi imali priliku i da na terenu u našem zoo vrtu prođu i praktični dio nastave, odnosno da imaju sat u prirodi.

Istakao je da će “u ljetnom periodu, dok ne dobiju verifikaciju programa, sala služiti za organiziranje dječijih rođendana”.

– Pripremamo ponudu i ona će uskoro biti predstavljena roditeljima koji planiraju organizirati rođendansko slavlje za svoje mališane- kazao je Tajić.