Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Taksisti u Kolumbiji blokirali ulice, protest protiv Ubera

Protesti_taksista_Bogota_24102017

Hiljade taksista u kolumbijskom glavnom gradu Bogoti blokirali su ceste i sukobili se s policijom u protestu protiv službi za pružanje usluga prijevoza putem aplikacija, kao što je Uber.

Žuti taksiji su se u ponedjeljak poredali na ulicama grada da bi njihovi vozači iskazali protivljenje, kako tvrde, nepravednoj prednosti koja se daje službama za prijevoz koje posluju putem aplikacija, izvještava BBC.

Demonstranti zahtijevaju više zakonskih propisa za tehnološke kompanije poput Ubera i Cabifyja, za koje tvrde da nisu obavezne plaćati osiguranje.

Ovaj štrajk je izazvao velike saobraćajne gužve, jer su demonstranti blokirali najveće raskrsnice u gradu.

Kada su demonstranti počeli napadati one koji se nisu željeli pridružiti štrajku, policija je počela bacati suzavac na masu kako bi ih rastjerala, izvještava novinska agencija Reuters.

– Mi želimo da vlada zaustavi Uber, Cabify i bilo koje druge aplikacije koje budu pokušavale da dođu ovdje – rekao je 38-godišnji taksista William Trivino.

Međutim, vlasti u Kolumbiji tvrde da nisu u mogućnosti spriječiti kompanije poput Ubera i Cabifyja da posluju u ovom gradu.

Demonstranti također protestuju protiv odluke vlade da prisili vozače da zamijene taksimetre aplikacijama na bazi GPS-a koje se mogu koristiti za izračunavanje cijene vožnje i naplaćivanje.

Vozači tvrde da je ova tehnologija skupa i da su zbog nje u opasnosti od krađe.

Demonstranti također protestuju protiv posljednje kampanje grada da na cestama uvede povlaštene trake za autobuse i bicikle.