Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpisana peticija

U teškim danima TC Kakanj povukla nepopularan potez, poslali objašnjenje

kakanj cement

Najmanje dvadeset prijevoznika: HN Transport, Mamos, Beged, Imel Šped, Trgošped, Zaimović, abiBS, Kuzma Transport, uključujući samostalne prijevoznike, odbija transport rinfuznog i uvrećenog cementa iz tvornice u Kaknju

U vrijeme dok se čitav svijet, pa i BiH, bori sa pandemijom koronavirusa, Tvornica cementa Kakanj odlučila se na nepopularan potez.

Odlučili su smanjiti cijenu usluga prevoznicima za 10%, navodno zbog smanjenja cijena goriva na tržištu.

Zbog novonastale situacije – pandemije koronavirusa, prijevoznici imaju otežane uslove rada, duža čekanja na graničnim prijelazima i veći rizik po vlastito zdravlje, ali i zdravlje porodica.

Zbog toga su prijevoznici odlučili da pred Tvornicom cemanta Kakanj organiziraju potpisivanje peticije s ciljem zaštite svojih prava na rad.

Iznenađuje činjenica da se kakanjska cemantara odlučila na ovakav potez kada cijena prijevoza na tržištu rastu zbog novonastale situacije u kojoj prijevoznici održavaju funkcionalnim sve društvene potrebe.

Najmanje dvadeset prijevoznika: HN Transport, Mamos, Beged, Imel Šped, Trgošped, Zaimović, abiBS, Kuzma Transport, uključujući samostalne prijevoznike, odbija transport rinfuznog i uvrećenog cementa iz tvornice u Kaknju.

Nakon našeg upita, dobili smo saopštenje iz TC Kakanj, koje objavljujemo u cijelosti:

“Ovim putem obraćamo se javnosti vezano za cijene transporta cementa o kojima se pisalo u pojedinim medijima.

Prije svega koristimo priliku da izrazimo zahvalnost prije svega svim našima radnicima, svim našim partnerima, kupcima i dobavljačima, a posebno prevoznicima koji i u ovo krizno vrijeme vrijedno rade i isporučuju naše proizvode. I u ovim teškim vremenima Tvornica cementa Kakanj sa svim našim radnicima nastoji da izađe u susret svim svojim kupcima kako bi se građevinski sektor, koji je jedan od glavnih stubova ekonomije, održao u ovoj teškoj situaciji i kako bi zadržali ekonomsku aktivnost u Kaknju jer rad Tvornice cementa znači i rad brojnih naših partnera i lokalne zajednice.

I pored toga što cement iz naše tvornice ide u sve krajeve, u sve gradove i regije BiH, kao i susjednih zemalja, uvijek nastojimo i uspijevamo da većinu naših proizvoda voze upravo prevoznici iz Kaknja.

Veoma nam je žao što je došlo do izražavanja nezadovoljstva naših uglavnom dugogodišnjih partnera za prijevoz cementa, naročito na ovakav način, bez uobičajenog ili ikakvog prethodnog dijaloga i dogovora, nakon što je iz Nabavne službe Tvornice dostavljen samo prijedlog ugovora.

Prema uobičajenom principu i praksi koji se primjenjuje duži niz godina sa svim vršiteljima prijevoza, podrazumijeva korekciju cijena u ovisnosti o promjeni cijene goriva odnosno eurodizela.

Prema istom principu i formuli se uvijek postupalo kada je dolazilo do poskupljenja goriva, kada je cijena transporta koja se isplaćuje našim partnerima automatski rasla. Primjenom potpuno istog principa na uobičajeni način, sada kada je došlo do značajnog smanjenja cijene goriva kada je cijena trebala da se umanji za taj dio smanjenja cijene goriva, manifestiralo se nezadovoljstvo koje je sigurno pojačano radi krizne i stresne situacije u kojoj smo se svi našli.

Činjenica je da prijevoznici iz Kaknja povećavaju vozni park kamiona i cisterni, što ukazuje da postoji ekonomski interes prijevoza, a to je ujedno i najbolji dokaz i pokazatelj da Tvornica cementa Kakanj u najvećoj mogućoj mjeri nastoji uposliti lokalne kapacitete.

Vezano za natpise oko RDF goriva i guma, ističemo da u ovoj godini Tvornica cementa Kakanj nije uvezla niti koristila u proizvodnji niti jedan kilogram zamjenskog RDF goriva i odlučno odbacujemo svaku neistinu i zlonamjernu insinuaciju koja ima za cilj urušavanje ugleda naše tvornice i naših vrijednih i požrtvovnih radnika!

Mi smo veoma svjesni i zahvalni našim partnerima kao i našim vozačima na njihovom doprinosu da se cement dostavlja u sva područja BiH i Hrvatske i ova rizična vremena. Uvijek smo u poslu praktikovali da svako pitanje i svaki eventualni nesporazum rješavamo zajednički sa našim poslovnim partnerima, a potpuno smo uvjereni da ćemo i ovaj put u najkraćem mogućem roku, kroz otvorenu i direktnu komunikaciju pronaći odgovarajuće, kompromisno, fer i obostrano prihvatljivo rješenje.

Briga za naše zaposlenike, kao i za sve naše poslovne partnere nalaže da se uvijek ponašamo maksimalno odgovorno što činimo u ovakvoj kriznoj situaciji kada smo među prvim kompanijama u BiH koja je pripremila mjere zaštite, sva potrebna zaštitna sredstva, u što smo uputili i naše poslovne partnere kako bi svi zajedno bili bezbjedniji”, stoji u saopštenju TC Kakanj.

Za nadati se da će obje strane u narednim danima doći do rješenja na obostrano zadovoljstvo.