Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jubilej

Te “Tuzla” obilježava 60 godina uspješnog rada

termoelektrana-tuzla-blok-7

Programom manifestacije predviđeno je polaganje cvijeća na spomenik radnicima TE „Tuzla“, poginulim u odbrambeno – oslobodilačkom ratu, potom svečani program te obilazak lokacije za izgradnju Bloka 7

Obilježavanje jubileja 60 godina postojanja TE „Tuzla“ bit će upriličeno danas u TE “Tuzla“.

Programom manifestacije predviđeno je polaganje cvijeća na spomenik radnicima TE „Tuzla“, poginulim u odbrambeno – oslobodilačkom ratu, potom svečani program te obilazak lokacije za izgradnju Bloka 7.

Jubilej 60 godina postojanja TE „Tuzla“ vezuje se za 24. septembar 1959. godine, kada je Narodni odbor Sreza Tuzla donio Rješenje o osnivanju Termoelektrane u izgradnji Lukavac s sjedištem u Tuzli. Vodilja za izbor postojeće lokacije bila je blizina rudnika s podzemnom eksploatacijom: Bukinje, Lipnica, Dobrnja i Mramor – navodi se u saopćenju TE „Tuzla“.

Dodaje se da je od izgradnje do danas, TE „Tuzla“ najveći proizvođač električne energije u BiH. Sa instaliranom snagom 723 MW, prosječnom godišnjom proizvodnjom oko 3.600 GWh električne energije i potrošnjom oko 3,3 miliona tona uglja, jedan je od ključnih proizvodnih objekata u sastavu JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo.

Pored električne energije, TE „Tuzla“ proizvodi i isporučuje toplotnu energiju za sisteme daljinskog grijanja Tuzle i Lukavca i opskrbljuje više od 20.000 potrošača, a za potrebe industrije obezbjeđuje tehnološku paru. Preko pogona TE „Tuzla“ obezbjeđeno je i kvalitetno vodosnabdijevanje za Grad Tuzla.

– TE „Tuzla“ je jedinstvena tehnološka i arhitektonska cjelina čija je izgradnja realizirana etapno u periodu od 1959. do 1978. godine. Izgradnja prve etape (blokova 1 i 2) započela je 21. augusta 1960. godine. Proizvodnja električne energije počela je 1963. godine, puštanjem u pogon Bloka 1 snage 32 MW. U toku 1964. godine, završena je izgradnja Bloka 2, a preduzeće preimenovano u Termoelektranu “Tuzla”. Blokovi 3, 4 i 5 izgrađeni su u periodu od 1967. do 1974. godine. Izgradnja TE „Tuzla“ je okončana 1978. godine, puštanjem u pogon šestog Bloka snage 215 MW – saopćeno je iz Službe za komunikacije TE „Tuzla“.