Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tegeltija: Klijenti Bobar banke ne moraju odmah vratiti kredit

zoran tegeltija345

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija izjavio je danas da nema razloga da klijentima Bobar banke, u stečaju, odmah dođu na naplatu sva dugovanja po osnovu uzetih kredita.

Istakao je da se nakon otvaranja stečaja ulazi u sudski proces i da je teško da Vlada ili parlament na to pitanje mogu da utiču.

Nakon što stečajni upravnik preuzme cijeli slučaj, Tegeltija očekuje da se razgovora o ovom pitanju.

Resorni ministar je naveo i da je dosadašnja praksa prilikom stečaja u jednoj mikrokreditnoj agenciji bila da klijenti uredno nastave da plaćaju rate kredita, a ne da im cijeli iznos odmah dođe na naplatu.

-Očekivati je da će neke druge finansijske institucije preuzeti potraživanja Bobar banke u stečaju i da će se nastaviti redovno izmirenje obaveza – rekao je Tegetija danas u Narodnoj skupštini RS-a odgovarajući na poslanička pitanja.

Vjeruje da dužnici koji su dosad uredno izmirivali svoje obaveze, neće imati problem nakon stečaja u Bobar banci.

Stečajni upravnik Bobar banke Lazo Đurđević, kojeg je nedavno imenovao Okružni privredni sud u Bijeljini, kazao je ranije da treba vremena da se upozna o situaciji i da će jasniji stav imati u narednim danima.

Po podacima likvidacionog upravnika Bobar banke, otprije nekoliko mjeseci, u ovoj banci ima oko 27 miliona KM kredita, od čega su krediti pojedinaca oko 4,5 miliona KM, a ostalo su krediti pravnim subjektima.