Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Vijeća ministara

Tegeltija s predstavnicima Svjetske banke o ekonomskoj situaciji u BiH

Tegeltija 12-04-21

Ukazao je na potrebu ubrzanog rada na realizaciji projekata i provođenju aktivnosti koje za cilj imaju vraćanje radnih mjesta, te poboljšanje privrednog i poslovnog ambijenta

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u okviru redovnog proljetnog zasjedanja, putem video-linka, s predstavnicima Svjetske banke o trenutnoj ekonomskoj situaciji u BiH u kontekstu iznalaženja rješenja za prevazilaženje krize izazvane pandemijom koronavirusa, te o mogućnostima finansijske podrške u realizaciji projekata od značaja za životni standard građana.

Ukazao je na potrebu ubrzanog rada na realizaciji projekata i provođenju aktivnosti koje za cilj imaju vraćanje radnih mjesta, te poboljšanje privrednog i poslovnog ambijenta.

Na sastanku je razgovarano o ključnim oblastima i reformama koje će se provoditi u BiH u okviru novog Okvira za partnerstvo sa Svjetskom bankom za period 2022.-2026. godina, gdje će posebna pažnja biti usmjerena na projekte koji za cilj imaju reformu zdravstvenog sistema, reformu preduzeća u državnom vlasništvu i programu tzv. Zelene tranzicije koja uključuje poseban program kvalitete zraka.

Predsjedavajući Tegeltija zahvalio je predstavnicima Svjetske banke na dosadašnjoj pomoći u prevazilaženju posljedica izazvanih koronavirusom, kao i na podršci u realizaciji infrastrukturnih i drugih projekata u BiH.

Izrazio je nadu da će dosadašnja dobra saradnja s ovom međunarodnom finasijskom organizacijom biti nastavljena i u budućnosti, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.