MMKS

Tužilaštvo traži doživotnu kaznu zatvora za Jovicu Stanišića i Franka Simatovića

stanisic-simatovic-e1598977549456

Prvog dana Tužilašvo je na obnovljenom suđenju iznijelo svoje završne riječi, koje su u više navrata bile zatvorene za javnost

Nakon što je istaklo da smatra kako je dokazalo ulogu Jovice Stanišića i Franka Simatovića u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) i zločinima počinjenim na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Tužilaštvo Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) zatražilo je doživotu kaznu za bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, javlja BIRN.

Prvog dana Tužilašvo je na obnovljenom suđenju iznijelo svoje završne riječi, koje su u više navrata bile zatvorene za javnost.

Tužilaštvo je reklo da je dokazalo UZP i učešće optuženih u njemu.

Tužilac Douglas Stringer je naveo kako je Tužilaštvo dokazalo tvrdnje da se ovaj predmet odnosi na kampanju primjene sile, nasilja i zločina u okviru kojeg se pribjeglo ubistvima i zločinima svake vrste kako bi se uklonilo nesrpsko stanovništvo sa područja Hrvatske i BiH.

Kampanja ovog obima, prirode i trajanja, prema Tužilaštvu, mogla je da ostvari svoj cilj jedino zahvaljujući grupi pojedinaca koji su imali moć, sredstva i namjeru da to učine.

„Stanišić i Simatović su znatno doprinjeli vođenju ove kampanje i zajedničkog zločinačkog plana od ‘91. do ‘95. i to smo dokazali“, kazao je Stringer.

Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, terete se da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čelu sа tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sа dijelova teritorija BiH i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Prema optužnici, UZP, u sklopu kojeg su vršeni progoni, ubistva, deportacije i prisilna premještanja, nastao je najkasnije u aprilu 1991. i trajao barem do 31. decembra 1995. godine, a Tužilaštvo je tvrdilo da su Stanišić i Simatović doprinijeli postizanju ciljeva tog poduhvata svojim činjenjem ili nečinjenjem. U optužnici se navodi da je Simatović tokom cijelog ovog perioda djelovao po ovlaštenju Stanišića.

“Od marta 1992. pa kontinuirano do 1995. godine, srpske snage, a naročito Specijalne jedinice SDB-a Srbije, počinile su zločine u gradovima i selima u općinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most i Zvornik, napale ih i preuzele kontrolu nad njima, i počinile zločine u Trnovu”, stoji u optužnici.

Optuženi su, kako se navodi, djelujući u dogovoru s drugim učesnicima u UZP-u, vršili progone Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajini i Srpskoj autonomnoj oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SAO SBZS), a u BiH u navedenim općinama.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici. Apelaciono vijeće Haškog tribunala odlučilo je da, po prvi put u historiji ovog suda, u potpunosti obnovi jedno suđenje.

U završnim riječima, Tužilaštvo je istaklo da su optuženi su bili istaknuti zvaničnici SDB-a, da su formirali centre za obuku u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, raspoređivali instruktore i naoružavali jedinice. Oni su komunicirali i prenosili komunikacije s drugim učesnicima u UZP-u.

“Stanišić i Simatović doprinijeli su bukvalno svakom aspektu UZP-a na svim lokacijama i sve vrijeme. Oni su bili umiješani u ovo od početka do kraja”, rekao je tužilac.

Stanišić i Simatović nisu odgovorni, prema Tužilaštvu, samo za krivična djela koja su počinile njihove jedinice, nego i za djela koje su počinile jedinice kao što su one koje je vodio Milan Martić i drugi.

Mnogi zločni koje su počinili Željko Ražnatović Arkan i njegove jedinice mogu se povezati sa optuženim na više načina. Oni su imali veze sa i koristili Arkana, navelo je Tužilaštvo.

Tokom višesatnog izlaganja tužioci su se osvrnuli, između ostalog, na zločine počinjene u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu, te ulogu optužnih u njima.

Na kraju izlaganja tužilac Striger je naveo da je ovo suđenje trajalo jako dugo i da je veliki broj ljudi čekao na njegovo okončanje, posebno naglasivši da su žrtve te koje najduže čekaju i da su se posljedice ovih događaja odrazile na buduće generacije onih koji su protjerani.

„Neka historija kaže da je ovo Sudsko vijeće u konačnoj presudi ustanovilo da su Stanišić i Simatović krivično odgovorni u sklopu UZP-a za brojna krivična djela koja im se stavljaju na teret. Neka historija kaže da oni zaslužuju da im se izrekne kazna zatvora srazmjerna zločinima – kazna doživotnog zatvora“, zaključio je tužilac Stringer izlaganje završnih riječi Tužilaštva.

Odbrane Stanišića i Simatovića će sutra, 13. aprila, iznijeti svoje završne riječi.