Globus

djelimično ublažene mjere

Srbija prvi put od 13. februara dva dana zaredom bilježi pad broja novozaraženih

12/04/2021

Istovremeno, liječnici iz covid bolnica upozoravaju da svako ublažavanja mjera predstavlja dodatni rizik i ne pomaže zdravstvenom sistemu, već naprotiv

Srbija je u ponedjeljak, prvi put od 21. februara, drugi dan zaredom registrirala manje od 3000 novozaraženih koronavirusom, a premda je i dalje velik pritisak na zdravstveni sustav, s oko 8000 oboljelih u bolnicama, epidemiološke mjere od danas su djelomice ublažene.

Uprkos toj statistici, koja na dnevnoj razini duže od dvije sedmice bilježi hiljade zaraženih, te između 30 i 40 umrlih od posljedica covida 19, premijerka Ana Brnabić tvrdi da se situacija „stabilizira“ i najavljuje da će od 19. aprila đaci poslije nastave na daljinu biti vraćeni u škole.

Zatvoreni i otvoreni trgovački centri u Srbiji od danas ponovo mogu raditi od 6 – 22 sata, posjetitelji moraju nositi maske, a uprava mora osigurati covid redare, propisuje odluka Ministrstva zdravlja objavljena u Službenom glasniku.

Odluka da se restoranima i kafićima dopusti da s 50 posto kapaciteta mogu primati goste na terasama, uz poštivanje epidemioloških mjera, danas je doslovce napunila ljetne vrtove lokala u Beogradu, a komunalna policija pojačala je kontrolu primjene i poštivanja mjera.

Istovremeno, liječnici iz covid bolnica upozoravaju da svako ublažavanja mjera predstavlja dodatni rizik i ne pomaže zdravstvenom sistemu, već naprotiv.

„Strahujemo od svakog popuštanja mjera, jer ih mi najviše osjetimo”, rekla je zamjenica direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević za RTS.

U Beograd je u ponedjeljak stiglo dodatnih 106.470 doza, a za iduću sedmicu najavljeno još 210.000 cjepiva Pfizer-BioNTech, koje se u kampanji masovnog procjepljivanja od 21. decembra prošle godine koristi uz ruski Sputnjik V, AstraZenecu i kineski Sinopharm.

Dosad je upotrijebljeno više od 2,9 miliona doza, a po vremenu proteklom od docjepljivanja može se reći da je 950.000 ljudi potpuno imunizirano, rekao je šef vladina ureda za e-upravu Mihajlo Jovanović, ustvrdivši da se dnevno na portalu e-sustava prijavi 10.000 do 20.000 zainteresiranih za vakcinisanje, a još približno toliko ih se cijepi bez prijave.

Po njegovim riječima, dosad je cijepljeno i oko 39.000 stranaca, sa ili bez boravišta u Srbiji.

Prema posljednjim podacima, između nedjelje i ponedjeljka umrlo je 38 oboljelih, testirano je 12.767 uzoraka i i potvrđeno 2965 novih infekcija, dok je na bolničkom liječenju 7.809 pacijenata, od kojih su 254 na respiratorima.

Srbija je dosad potvrdila ukupno 645.173 slučaja zaraza, te službeno prijavila 5773 smrtnih ishoda covida 19, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.