Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Dogovoreni konkretni koraci za početak realizacije projekta “Park šuma Hum”

ministar delic i Hum

“Park šuma Hum” jedan je od projekata koje Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo smatra projektom značajnim za grad i Kanton Sarajevo

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić održao je danas novi radni sastanak s predstavnicima Općine Novo Sarajevo, te predstavnicima Uprave šumarstva resornog ministarstva povodom početka realizacije projekta “Park šuma Hum”.

“Park šuma Hum” jedan je od projekata koje Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo smatra projektom značajnim za grad i Kanton Sarajevo, kako zbog njegovog kulturno-historijskog značaja, tako i zbog prirodno – ekološkog boniteta koji im sam po sebi donosi, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

– Projekt će, osim ambijentalnog uređenja prostora, pošumljavanjem sadnicama četinara i listopadnog drveća, biti od koristi kako za sami park, tako i za okolna gradska naselja, jer će dodatna šumska vegetacija proizvoditi više kisika, štiti grad od jakih vjetrova, prigušiti gradsku buku, te spriječiti erozije zemljišta koje uzrokuju klizišta – kazao je Delić.

U okvoru projekta planirani su sportsko – rekreativni park, žičara i niz drugih sadržaja.

Delić dodaje da će Ministarstvo biti na raspolagnju Općini za sve što im nadležnosti dopuštaju, kao i da će učiniti sve da realizacija projekta ide svojim tokom bez nepotrebnih usporavanja.

Prisutni su iskazali potrebu za izdvajanje sredstava za izradu idejnog rješenja s predstudijom izvodljivosti, odnosno idejnog projekta i studije izvodljivosti, izradu izvedbenih projekata, elaborata geomehanike i geodezije, izradu projekta ograde, nadzora, sigurnosti i rasvjete u cilju očuvanja trenutnih, ali novih sadržaja od neželjene devastacije.

Istaknuto je i da bi već do kraja ove godine trebali biti spremni svi preduvjeti za početak realizacije projekta.