Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Vijeća ministara

Tegeltija: Velik interes firmi iz BiH za poslovanje sa francuskim kompanijama

Tegeltija-Dumont

Tegeltija je naglasio da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih odnosa te da postoji velik interes firmi iz BiH za poslovanje sa francuskim kompanijama

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa savjetnicom za vanjske poslove predsjednika Republike Francuske Izabele Dumont, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri i bez otvorenih pitanja te je pohvalio kulturnu saradnju dviju zemalja izrazivši žaljenje što ekonomski odnosi nisu u srazmjeri niti sa snagom francuske privrede niti sa privrednim potencijalima i resursima BiH.

Tegeltija je naglasio da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih odnosa te da postoji velik interes firmi iz BiH za poslovanje sa francuskim kompanijama.

Tokom sastanka, predsjedavajući Tegeltija upoznao je savjetnicu Dumont sa reformskim procesima i evropskim putem Bosne i Hercegovine, istaknuvši da je članstvo u Evropskoj uniji prioritetni spoljnopolitički cilj naše zemlje te dodao da treba realno vrednovati postignute rezultate na tom putu. Skrenuo je pažnju da podizanje kriterija za status kandidata za članstvo u EU ne doprinosi i ne pomaže BiH na tom putu.

Predsjedavajući Tegeltija je istaknuo da BiH vrlo uporno radi na ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa i izrazio je očekivanje da će te napore Evropska unija prepoznati i da će BiH u 2021. dobiti status kandidata.