Ostali sportovi

selektor bh. odbojkašica

Ljubičić: Zlatna medalja CEV Srebrene lige “kovala” se u Zenici

22/06/2021

U odgovoru na novinarsko pitanje šta je cilj, odnosno šta bi bio uspjeh, a šta bi ga, eventulno, zadovoljilo u tako jakoj grupi na EP-u, Ljubičić kaže da bi za njega uspjeh bio da osvojimo EP!

Odbojkaški savez i ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja je prije desetak dana u slovenskom Mariboru osvojila zlatnu medalju na završnom turniru CEV Srebrene lige te izborila plasman u Zlatnu ligu, zahvalili su na podršci Gradu Zenica i gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, ali i građanima tog grada te Zeničko-dobojskog-kantona.

Predsjednik OSBiH Alija Fatić uručio je tom prilikom Kasumoviću i zlatnu medalju sa Final foura Srebrene lige, čime se građanima i gradonačelniku tog grada zahvalio za ukazano gostoprimstvo tokom dva kvalifikacijska turnira CEV Srebrene lige. Zenica je, prije toga, početkom maja, bila domaćin i drugog kvalifikacijskog turnira za Evropsko prvenstvo 2021. godine, za koji su nastup, također, izborili u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici.

– Možda ta pomoć nekome zvuči da je prevelika – ona je tolika kolika je bila, ali je bila od srca…Želim da prenesem poruke i pozdrave predsjednika Evropske odbojkaške asocijacije (Aleksandar Boričić) gradonačelniku i građanima Zenice i obećanju da samo Zenica, iduće godine, može dobiti Final four Zlatne lige. To je, znači, zvanično ponuđeno – kazao je danas na pres-konferenciji u Gradskoj upravi Zenica predsjednik OSBiH Alija Fatić, koji je i najavio da će “učiniti sve da se to i desi u Zenici”.

– Zenica će i dalje podržavati. Grad Zenica će biti radostan domaćin tome, pomoći ćemo na sve načine da građani Zenice imaju priliku pogledati razne vrste sportova, pogotovo reprezentativne – kazao je Kasumović, koji je odbojkašicama čestitao na postignutim uspjesima.

Domaćinima je zahvalio i selektor Stevan Ljubičić.

– Ova medalja, koja sada stoji oko gradonačelnikovog vrata, ovdje je “kovana”. Mi smo, odavde, pošli; ovdje smo izborili plasman na Final four i još jednom hvala. Nadam se da neće biti jedina medalja oko našeg i oko Vašeg vrata te da će u budućnosti biti i nekih sjajnijih odličja – kazao je Ljubičić.

Zahvalio je i članovima svog stručnog štaba; OSBiH i predsjedniku Fatiću, koji su mu ukazali povjerenje da vodi bh. tim. O tome su, napomenuo je, „dogovor napravili još u januaru 2020. godine“.

– Samo je zbog situacije sa Covidom sve to, malo, bilo prolongirano. Možda je, na kraju, i ispalo onako kako je zacrtano da bude- u nekom pravom tajmingu i pravom momentu. Najveću zahvalnost i čestitke od srca igračicama koje su, naravno, najbitniji element u cijeloj priči, bez kojih ništa od ovoga ne bi ni bilo. One su, kako ste ih nazvali – Zmajice. Ako sam ja dobro zapamtio – kazao je Ljubičić.

Napomenuo je kako, možda, nema veliko trenersko iskustvo, ali da u svojoj trenerskoj karijeri, rad sa bh. odbojkašicama je bio rijedak primjer ekipe „koja toliko poštovanja iskazuje jedna prema drugima; prema ljudima koji su bili u i oko reprezentacije“.

– Još jednom želim da im zahvalim na svemu i da se nadam da će biti još bolje. Da ih, u budućnosti, ti odnosi i ovi uspjesi neće iskvariti- kazao je Ljubičić, koji je podvukao kako im puno znači i „podrška medija te naroda i javnosti u BiH“.

Ljubičić je najavio kako će već do 1. jula objaviti spisak kandidatkinja za nastup na Evropskom prvenstvu, koje će od 18. augusta do 4. septembra biti održano u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

– Na spisku će biti izmjena, jer Jelena Mlađenović zbog klupskih obaveza odlazi za Južnu Koreju, a Iman Isanović se vraća na koledž u SAD. One sigurno neće biti na ovom spisku. Ostale djevojke su tu, a vidjet ćemo i neka nova imena koja ćemo ubaciti. Postoji, opet, jedna ideja i inicijativa, da grupi seniorki priključimo i jedan određen broj mlađih igračica, koje bi činile zasebnu grupu i s kojima bi se više radilo na usvajanju i usavršavanju individualne tehnike – najavljuje Ljubičić.

Najavio je da će pripreme početi 21. jula na Ilidži. Što se tiče odigravanja pripremnih utakmica, pozivi su stigli od od odbojkaških saveza Grčke, Češke, Estonije…

– Mi smo trenutno u nekom razmatranju šta je to za nas u ovom momentu najpovoljnije da prihvatimo – gdje ćemo se osjećati najkomotnije i gdje ćemo imati najadekvatnije uslove da odigramo prijateljske utakmice – kazao je Ljubičić.

BiH će na EP-u igrati u grupi A, koja će biti smještena u Begradu te u kojoj su, osim domaćina Srbije i BiH, još i Francuska, Azerbejdžan, Rusija i Belgija.

U odgovoru na novinarsko pitanje šta je cilj, odnosno šta bi bio uspjeh, a šta bi ga, eventulno, zadovoljilo u tako jakoj grupi na EP-u, Ljubičić kaže da bi za njega uspjeh bio da osvojimo EP!

– Ali, mislim da realno za to nije momenat. Realno, ja se iskreno nadam da ćemo, prije svega, mi pužiti svoj maksimum na EP-u. Da reprezentujemo sebe, Savez i državu na pravi način. Ja bih, iskreno, bio zadovoljan jednom pobjedom u grupnoj fazi pa, možda, nešto i više – istakao je Ljubičić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.