Bruce Aylward

WHO upozorio na nestašicu vakcina u COVAX-u za manje razvijene države

Vakcina_ Janssen_Twitter (1)

Aylward je podsjetio da je posredstvom COVAX mehanizma za 131 državu osigurano 90 miliona doza anticovid vakcina, ali da to nije dovoljno da se zaštite svi ljudi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da su na izmaku zalihe vakcina koje su posredstvom Globalnog programa distribucije vakcina (COVAX) namijenjene manje razvijenim državama, javlja Anadolu Agency (AA).

Glavni savjetnik SZO-a Bruce Aylward je izjavio da se na taj način ne može nastaviti proces imunizacije u mnogim državama.

Aylward je podsjetio da je posredstvom COVAX mehanizma za 131 državu osigurano 90 miliona doza anticovid vakcina, ali da to nije dovoljno da se zaštite svi ljudi.

On je kazao da je vakcina nestalo u više od polovice od 80 država koje su se u posljednje vrijeme pridružile COVAX-u. Dodao je da su Uganda, Zimbabve. Bangladeš, Karibi, Trinidad i Tobago među državama u kojima je nestalo vakcina.

Uporedo s tim, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden jučer je izjavio da planira da državama u potrebi donira 55 miliona vakcina, a da će 41 milion tih vakcina biti distribuiran posredstvom COVAX-a.

Zemlje grupe G-7 su 13. juna najavile da planiraju donirati 870 miliona doza anticovid vakcina.

Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa jučer je pozvao razvijene zemlje da ne skladište vakcine, već da ih podijele sa ostatkom svijeta.

Ramaphosa je kazao da je u cijeloj Africi aplicirano svega 40 miliona doza anticovid vakcina i da je time vakcinisano manje od dva posto afričke populacije.

who