Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Termoelektrana “Stanari” kod Doboja zapošljavat će 1.000 radnika

termoelektrana-stanari

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je Termoelektrana “Stanari” kod Doboja, koja bi sutra zvanično trebalo da bude otvorena, značajan projekat za dobojsku regiju, ali i cijelu Republiku Srpsku.

“To je značajan resurs i kada je riječ o zaposlenosti. Tamo će stalno biti zaposleno više od 1.000 radnika, a taj broj smo dobili kroz izgradnju termoelektrane, ali i proširenjem rudničkih kapaciteta. NJihove plate su mnogo veće nego u drugim privrednim subjektima, pa čak i u javnoj upravi”, izjavila je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Termoelektrana “Stanari” veliki proizvođač električne energije.

“Upravo zato što je sada termoelektrana na električnoj mreži predviđa se povećanje proizvodnje električne energije za 28 odsto u odnosu na prethodni period. To automatski znači povećan izvoz i sve druge stvari koje takav povećan izvoz i proizvodnja vuku za sobom”, objasnila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je ocijenila besmislenim tvrdnje da će proizvodnja u Termoelektrani “Stanari” da ugrozi zdravlje ljudi i životnu okolinu, uz napomenu da je ovaj objekat izgrađen po najmodernijim standardima.

Prema njenim riječima, investitor je o tome vodio računa i sve vrijeme je o tome bio upozoravan od resornog ministarstva Republike Srpske.

“Zar mislite da je neko odlučio da uloži 550 milione evra, kao što je to tamo odlučio investitor, a da pri tome ugrozi bilo kakve standarde ili napravi neki problem zbog čega kasnije treba da odgovara. Niko nema viška novca da ulaže, a da zna da poslije toga treba da plaća određene penale, kazne i slično”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da se svi zalažu da okolinu treba štititi i da treba preduzimati i primjenjivati sve ekološke standarde, ali da se ne može zaustaviti razvoj da bi svakom objasnili da je sve u redu kada je riječ o ispunjavanju ekoloških standarda.

Završetak izgradnje i puštanje u rad nove Termoelektrane “Stanari” svečano će biti obilježen sutra, najavljeno je iz kompanije “EFT-Rudnik” i Termoelektrana “Stanari”.