Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zajednička vježba Eufora i OSBiH na Manjači

osbih

Komandant Eufora Fridrih Šreter i komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH Dragan Vuković najavili su održavanje zajedničke vježbe “Brzi odgovor 2016”, koja će, nakon dvije godine planiranja, tokom ovog mjeseca biti održana na vojnom poligonu na Manjači, pored Banjaluke.

Multinacionalni bataljon Eufora i Oružane snage BiH vrlo su tijesno sarađivali kroz zajedničku obuku i razmjenu iskustava i vještina koje će pokazati tokom vježbe, navodi se u Šreterovom i Vukovićevom zajedničkom saopštenju.

Više od 500 vojnika iz Eufora, Oružanih snaga BiH, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Mađarske, kao i jedna portugalska četa Taktičkih rezervnih snaga Eufora iz sastava NATO misije KFOR, radiće zajedno u BiH.

Ovo je i prilika za Eufor i NATO štab Sarajevo da vrše komandu i kontrolu u okviru velike vojne vježbe, a da vojnici prošire svoje znanje i steknu više iskustva u aktivnostima patroliranja, pratnje, kretanja u konvoju, medicinske evakuacije, izvlačenja i evakuacije povrijeđenih, te usavrše svoje specijalističke vještine za uklanjanje eksplozivnih ubojitih sredstava i operacije izvlačenje lica koja ne učestvuju u borbenim aktivnostima.

“Ova redovna godišnja vježba pokazuje ljudima BiH da su njihove oružane snage sposobne da djeluju samostalno i kao partneri sa Euforom i vojnicima iz evropskih partnerskih zemalja u okviru velikih vojnih vježbi i operacija”, istakao je Šreter.

Vuković smatra da je zajednička vježba “Brzi odgovor 2016” vrlo važan događaj za Oružane snage BiH radi praktične primjene dostignutih sposobnosti i vještina koje su njeni pripadnici stekli tokom kolektivne obuke sa multinacionalnim bataljonom Eufora.

Prema njegovim riječima, u ovoj vježbi potvrđuje se spremnost i interoperabilnost jedinica Oružanih snaga BiH u djelovanju sa Euforom.

U okviru operacije “Altea”, Eufor trenutno služe vojnici iz 15 zemalja članica EU i pet partnerskih zemalja.

NJeni primarni zadaci su da pruži podršku Oružanim snagama BiH pri osposobljavanju i obuci i naporima BiH na održavanju bezbjednog i stabilnog okruženja, istovremeno podržavajući cjelokupnu i sveobuhvatnu strategiju EU za BiH, navodi se u saopštenju.