Biznis

rezanje troškova

Tesla premješta sjedište kompanije iz Kalifornije u Teksas

08/10/2021
Foto: Unsplash

Tesla se pridružuje kompanijama Oracle, HP i Toyota Motor koji su preselili svoja sjedišta u Teksas iz Kalifornije, koja ima relativno visoke poreze i životne troškove

Izvršni direktor kompanije Tesla Elon Musk najavio je u četvrtak da proizvođač električnih automobila planira preseliti svoje sjedište iz Palo Alta u Kaliforniji u Silkonskoj dolini, u Austin u Teksasu, gdje gradi veliki automobilski i kompleks za proizvodnju baterija.

Tesla se pridružuje kompanijama Oracle, HP i Toyota Motor koji su preselili svoja sjedišta u Teksas iz Kalifornije, koja ima relativno visoke poreze i životne troškove.

Dok je Silikonska dolina sjecište razvoja novih ideja i kompanija, Teksas je poznat po jeftinijoj radnoj snazi i manje strogim propisima.

– Uzbuđen sam zbog ove najave da se selimo u Austin u Teksasu – rekao je Musk na godišnjem sastanku kompanije koji je održan u tvornici automobila u Teksasu.

Dodao je da se ne radi i potpunom odlasku Tesle iz Kalifornije i da ta kompanija planira povećati proizvodnju u svom glavnom pogonu u toj saveznoj državi, kao i u tvornici u Nevadi za 50 posto.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.