Biznis

island

Testirali četverodnevnu radnu sedmicu, rezultati su odlični

06/07/2021

Radnici su izvijestili da su pod manjim stresom, a tvrde i da se osjećaju zdravije, kao i da imaju bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života

Na Islandu su od 2015. do 2019. godine testirali četverodnevnu radnu sedmicu, odnosno radnici su istu platu primali za manji broj radnih sati. Sada su objavljeni rezultati koji pokazuju da je eksperiment bio “veoma uspješan” te su mnogi radnici prešli na kraće radno vrijeme, piše BBC.

Produktivnost je tokom eksperimenta ostala ista ili je porasla na većini radnih mjesta, objavili su istraživači.

Slični testovi se sada provode širom svijeta, uključujući Španiju i Novi Zeland.

Na Islandu je u eksperimentalnoj četverodnevnoj radnoj sedmici sudjelovalo više od 2500 radnika, što iznosi oko 1% radno sposobnog stanovništva Islanda. Sve se odvijalo pod pokroviteljstvom gradskog vijeća Reykjavika i nacionalne vlade.

Mnogi radnici su prešli s 40-satne radne sedmice na 35- ili 36-satnu sedmicu, rekli su istraživači iz britanskog trusta mozgova Autonomy i Udruge za održivu demokraciju (Alda) na Islandu.

Za sada je 86% islandske radne snage ili prešlo na kraće radno vrijeme za istu platu ili će tek steći pravo na to, rekli su istraživači.

Radnici su izvijestili da su pod manjim stresom, a tvrde i da se osjećaju zdravije, kao i da imaju bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života.

“Ova studija pokazuje da je najveći svjetski eksperiment sa skraćenom radnom sedmicom u javnom sektoru po svim mjerama polučio izniman uspjeh”, rekao je Will Stronge, direktor istraživanja u Autonomyju.

“To pokazuje da je javni sektor zreo za to da bude pionir skraćenog radne sedmice, a ovo može biti lekcija iz koje nešto mogu naučiti i druge vlade”, rekao je Stronge.

“Ovo nam pokazuje ne samo da je u modernom dobu moguće raditi manje nego i da su moguće i progresivne promjene”, rekao je Gudmundur D. Haraldsson, istraživač u Aldi.

U Španiji se također eksperimentira s četverodnevnom radnom sedmicom za pojedine kompanije, dijelom i zbog pandemije koronavirusa.

Unilever, britansko-nizozemska kompanija koja proizvodi robu široke potrošnje, na Novom Zelandu je omogućila radnicima da skrate radno vrijeme za 20%, a da im u isto vrijeme plaća i dalje ostane ista.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.