Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

“Toplane” od 20. septembra pogonski spremne za novu sezonu grijanja

toplane (1) fena (1)

Za period od 13. do 17. septembra ove godine planirane su funkcionalne probe na našem sistemu u cilju provjere spremnosti cjelokupnog toplifikacionog sistema, pred novu sezonu grijanja

Preduzeće ‘Toplane -Sarajevo’ poduzimaju, u periodu van sezone grijanja, niz aktivnosti na redovnom i preventivnom održavanju i rekonstrukciji toplifikacionih sistema ili dijelova sistema u cilju bolje pripreme za sezonu grijanja.

Kako kaže direktor KJKP ‘Toplane-Sarajevo’ d.o.o. Sejfo Ušanović, to se prvenstveno odnosi na remont kotlovskih postrojenja, toplotnih podstanica, distributivne mreže sa pripadajućim šahtovima i mjerača utroška toplotne energije što podrazumijeva pripremu instalacija u toplifikacionim sistemima, zamjenu dotrajalih dijelova na kojima su u toku prethodne sezone grijanja uočeni tehnički nedostaci kao i moguća poboljšanja u kvaliteti mašinske i elektro opreme, verifikaciju mjerila utroška toplotne energije, podrazumijeva aktivnosti na priključenje novoizgrađenih ili već postojećih objekata na sistem centralnog zagrijavanja.

– Sve te aktivnosti obavljaju se da bi Preduzeće, koje upravlja sa sigurno najkompleksnijim sistemom te vrste u državi i putem kojeg se na području Kantona Sarajevo zagrijava više od 54 hiljada korisnika, bilo sa tehničkog aspekta spremno za početak nove sezone grijanja. U tom kontekstu su u toku završni radovi. Za period od 13. do 17. septembra ove godine planirane su funkcionalne probe na našem sistemu u cilju provjere spremnosti cjelokupnog toplifikacionog sistema, pred novu sezonu grijanja. Tako će ‘Toplane’ već od 20. septembra biti pogonski spremne za početak nove sezone grijanja – naglasio je.

Direktor Ušanović napominje da je Zakonom o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanja zgradama KS za održavanje instalacija centralnog grijanja unutar objekata nadležan Upravnik (ranije se zvao upravitelj, sad se zove upravnik), kojeg građani sami sebi biraju. Tako se, u slučaju eventualnih kvarova na unutrašnjim instalacijama centralnog grijanja, građani trebaju obratiti prevashodno svom upravniku da bi se spriječile eventualne neželjene posljedice i nastanak štete.

Kako podsjećaju iz ‘Toplana-Sarajevo’, početak sezone grijanja definiran je Uredbom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije. U tom dokumentu precizirano je da sezona grijanja može započeti i prije 15. oktobra, u slučaju da dva dana uzastopno prosječna dnevna temperatura vanjskog zraka bude jednaka ili ispod 12 stepeni celzijusa. Dnevni režim rada u sezoni grijanja podrazumijeva zagrijavanje od 06.00 do 22.00 sata. Projektna temperatura unutar objekata je 20C, s mogučnošću odstupanja +/ – 1C .