Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UPFBiH

Traže hitan sastanak zbog najave početka rekonstrukcije tunela Crnaja

tunel-crnaja-izlaz-1

Također napominju da su članice UPFBiH krajnje uznemirene zbog gore navedenih razloga i da većina njih pored prijetnji tužbama za naknadu štete, najavljuju i blokadu pristupa tunelu Crnaja

Nakon dobijene informacije da će naredne sedmice početi rekonstrukcija tunela Crnaja, Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je  zahtjev za održavanje sastanka premijeru FBiH Fadilu Novaliću, ministru prometa i komunikacija FBiH Denisu Lasiću i direktoru JP Ceste FBiH Ljubi Pravdiću da se u petak 13.11.2020. godine o ovoj temi o čemu je bila postignuta saglasnost svih učesnika.

“Zatim smo obaviješteni da se sastanak odgađa zbog obilaska radova na izgradnji tunela Žaba premijera Novalića, ministra Lasića i direktora Pravdića. Neprijatno smo iznenađeni ovakvim postupanjem nadležnih, jer radove na izgradnji tunela Žaba mogu obići svakoga dana u narednoj sedmici. Očigledno da nemaju rješenja koja će osigurati neometano odvijanje saobraćaja tokom rekonstrukcije tunela Crnaja te na ovaj način žele privrednike, ali i građane ovog dijela BiH dovesti pred svršen čin“, kažu u UPFBiH.

Zbog iznenadne odgode prethodno potvrđenog, iz UPFBiH upućeno je pismo sa zahtjevom za hitan sastanak ministru Denisu Lasiću, federalnom ministru prometa i komunikacija, kojim traže hitan sastanak sa ministrom Lasićem, a o sastanku su obavijestili i premijera Fadila Novalića te predstavnije JP Ceste FBiH.

“S tim u vezi, molimo vas da kao nadležno Ministarstvo za davanje saglasnosti o obustavljanju, odnosno, ograničenju saobraćaja zbog izvođenja radova na rekonstrukciji ili održavanju ceste, ne dajete saglasnost prije nego što održite sastanak sa rukovodstvom Udruženja poslodavaca FBiH“, navodi se u pismu UPFBiH.

Iz UPFBiH kažu da insistiraju na sastanku i dogovoru, zbog nesagledivih posljedica i ogromne štete za privredne subjekte u Bosni i Hercegovini koje bi prouzrokovalo ograničenje, odnosno, obustava saobraćaja na na magistralnoj cesti M-17.

Šteta bi se naročito odrazila na privrednike Mostara, Jablanice, Konjica, ali i za trgovce, turističke i ugostiteljske firme i sve one čija je djelatnost vezana za promet ljudi i dobara. Za privredu BiH koja već trpi velike posljedice uzrokovane pandemijom COVID-19, ograničenje, odnosno obustava saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Crnaja je dodatni udarac od kojeg će se još teže oporaviti u narednom periodu.

Također napominju da su članice UPFBiH krajnje uznemirene zbog gore navedenih razloga i da većina njih pored prijetnji tužbama za naknadu štete, najavljuju i blokadu pristupa tunelu Crnaja.

“Cilj nam je da skupa preduprijedimo ovakva dešavanja i zato predlažemo sastanak putem Zoom aplikacije u narednih nekoliko dana u periodu koji vama odgovara, a kako bismo zajednički došli do rješenja ovog problema“, naglašava se u pismu upućenom ministru Lasiću.