Globus

Irski premijer

Martin: Biden želi da Britanija postigne sporazum o Brexitu s EU

12/11/2020
Micheal Martin i Boris Johsnon

Biden, koji je ponosan na svoje irsko porijeklo, u više navrata je izjavljivao da se sjevernoirski mirovni sporazum na Veliki petak iz 1998. godine ne smije podrivati

Irski premijer Micheal Martin izjavio je u četvrtak kako novoizabrani američki predsjednik Joe Biden želi da Britanija postigne trgovinski sporazum o Brexitu s Evropskom unijom, tako da bi britanski premijer Boris Johnson trebao ustuknuti.

Bidenova pobjeda na predsjedničkim izborima promijenila je međunarodni kontekst Brexita: američki predsjednik Donald Trump podržao je britansku odluku da napusti EU, dok je Biden obavljao dužnost potpredsjednika u administraciji Baracka Obame, koja se protivila Brexitu.

Biden, koji je ponosan na svoje irsko porijeklo, u više navrata je izjavljivao da se sjevernoirski mirovni sporazum na Veliki petak iz 1998. godine ne smije podrivati. To se smatralo upozorenjem protiv prijedloga Johnsona da će Britanija negirati dijelove svog sporazuma o rastanku s EU oko upravljanja granicom Britanije i Irske.

Biden je ponovio podršku sporazumu na Veliki petak u telefonskom razgovoru s Johnsonom u utorak. Novoizabrani predsjednik je naglasio da London, ukoliko Britanija podrije sporazum, neće biti u prilici da dođe do trgovinskog sporazuma sa Sjedinjenim Državama.

– On je veoma predan sporazumu na Veliki petak. Posebno po pitanju Brexita, on bi očigledno fravorizirao sporazum između Evropske unije i Britanije – izjavio je Martin o Bidenu.

– Ja mislim da je to pravac u kome bi trebala ići britanska vlada. Po mom mišljenju, ona bi trebala ustuknuti i postići sporazum s Evropskom unijom – izjavio je Martin za BBC radio.

Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je EU u januaru. Dvije strane trebaju postići sporazum koji bi upravljao međusobnom trgovinom nakon što prelazni period istekne 31. decembra. Brojne kompanije tvrde da bi britansko napuštanje bloka bez sporazuma izazvalo haos, prenosi Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.