republika srpska

Trebalo bi pojeftiniti 50 proizvoda, objavljene su i prve poznate nove cijene

novac ekonomija blagajnica
FOTO: Fena

Što se tiče pekara, oni se, kaže, nisu odazvali ovoj akciji

Kobasice, salame, začini, kompoti, džemovi, ajvar, pileća pašteta, jogurt, supe i deterdženti domaćih proizvođača u Republici Srpskoj biće sniženi od 20 do 50 odsto u okviru kampanje „Društveno odgovorni“.

Na ukupno 50 artikala, domaći proizvođači su se potpuno odrekli marže, a spisak je proširen još proizvodima na koje će se dijela marže odreći i trgovački lanci. Ipak, među robom široke potrošnje koja će pojeftiniti najmanje je zdravih namirnica, voća, povrća i mesa.

Povrće u RS-u skuplje je trenutno za 26 odsto nego prije godinu dana, dok su cijene mesa više za 14 odsto. Tako prosječna porodica na hranu sada mjesečno potroši 1.133 КM, dok su lani trebali izdvojiti 1.010 maraka.

Realno bi bilo da kilogram jabuke bude marku do 1,2 KM

U Udruženju voćara RS ističu da su imali jako lošu godinu, te da cijene više ne mogu spuštati dolje. Smatraju da bi trgovci tu trebali odigrati veću ulogu i odreći se svoje marže.

– Trebalo je na spisak uvrstiti bar nešto od glavnih proizvoda, voće, povrće, meso, ulje, brašno, jer su to nenormalno visoke cijene za naš standard i naša primanja. Mi ove godine nemamo dobru proizvodnju, imali smo velike štete i više od 70 odsto naših proizvoda je otišlo u preradu. Naša cijena je toliko niska da dajemo to voće u bescijenje, a trgovci onda dižu cijene više puta. Realno bi bilo, na primjer, da kilogram jabuke bude marku do 1,2 KM, i to najboljeg kvaliteta, i da pri tom trgovci jako dobro zarade, ali je oni prodaju i po tri marke – kaže predsjednik udruženja Dragoja Dojčinović.

Nigdje u svijetu trgovci nemaju 10 odsto marže kao kod nas, tvrdi on.

Uporediti cijenu pšenice i brašna

I u Udruženju poljoprivrednika RS poručuju da nemaju prostora za pojeftinjenje, jer su njihovi proizvodi već sada na najnižim mogućim cijenama.

– Mi kao primarni proizvođači nismo obuhvaćeni kampanjom jer ne učestvujemo na takav način na tržištu, ali mislim da trgovci imaju prostora da koriguju te cijene i učine ovu robu prihvatljivijom za što širi krug najugroženijih potrošača. Kada uporedite, na primjer, da je kilogram pšenice bio 30 feninga, a po kolikoj cijeni se na kraju prodaju brašno i peciva, vidite ko tu ostvaruje profit – govori predsjednik udruženja Stojan Marinković.

Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić rekao je da će do kraja sedmice proizvodi po sniženim cijenama biti dostupni samo u marketima koji su dio kampanje – u 22 trgovačka lanca i njihovim objektima širom Srpske. Dio trgovaca, tvrdi, odreći će se dijela marže na voće.

– Svjesni smo da je teška situacija za voćare, koji su pretrpjeli ogromnu štetu i nismo željeli da ih dodatno opterećujemo ovom kampanjom, ali se trgovački lanci mogu odreći dijela marže na voće, povrće i meso – rekao je Šulić.

Što se tiče pekara, oni se, kaže, nisu odazvali ovoj akciji.

Kampanja traje do kraja godine.

Džem jeftiniji za 80 feninga

Imamo 50 proizvoda koji će biti označeni stikerom „nula odsto marže“, a više stotina proizvoda, na kojima će marža biti dijelom snižena, biće označeno stikerom „Društveno odgovorno“, rekao je ministar Denis Šulić.

Kako je ranije naveo, „Tulumović“ tirolska kobasica će koštati 2,55 KM, umjesto dosadašnjih tri marke, „Savin“ džem od kajsije biće 2,85 KM, što je pojeftinjenje od 80 feninga, a cijena deterdženta za suđe „Dukat“ će sa 1,20 KM pasti na 90 feninga.