Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

po osnovu arbitraže

Vraćaju i prijeratni dug: Trećina struje iz RiTE Ugljevik od januara ide u Sloveniju

rite ugljevik
Foto: BHRT

Slovenci su pokrenuli dva spora protiv RiTE Ugljevik i BiH tražeći ogromnu odštetu po osnovu prijeratnih ulaganja u termoelektranu

„Rudnik i Termoelektrana (RiTE) Ugljevik“ trebala bi najkasnije od polovine januara da krene sa isporukom struje Sloveniji, a po osnovu arbitraže okončane sredinom ove godine u korist „Elektrogospodarstva Slovenije“.

Prvobitno je bilo najavljeno da će se sa isporukom krenuti od nove godine, ali je direktor RiTE Ugljevik Diko Cvjetinović za Capital kazao da će doći do malog odstupanja.

Dva spora

„Ugovor je usaglašen i do polovine januara bi sve trebalo da bude završeno. Ostalo je da odluka prođe naše i njihove organe i isporuka može da počne“, kazao je Cvjetinović.

On nije precizirao da li je postignut dogovor u vezi vraćanja 250 miliona maraka duga, a koje je RiTE Ugljevik, uz trećinu proizvedene struje, dužan isplatiti Slovencima.

Podsjećamo, Slovenci su pokrenuli dva spora protiv RiTE Ugljevik i BiH tražeći ogromnu odštetu po osnovu prijeratnih ulaganja u termoelektranu.

Jedan je spor u Beogradu, koji je zvanično okončan, a drugi pred arbitražom u okviru Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Drugi spor je pred arbitražom u okviru Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Taj postupak, u kojem je tužena BiH, prekinut je do donošenja odluke o nadležnosti i osnovanosti u postupku pred arbitražom sa sjedištem u Beogradu.