Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trgujte cijenom akcija Apple-a na svjetskoj berzi sa ovih 50 eura

fx

FXLider, specijalno čitaocima „Fokusa“ daje 50 EURA namjenjenih za trgovanje cijenom akcija Apple-a i drugih velikih kompanija na svjetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada cijene akcija rastu, ali i kada cijene akcija padaju.

Prijavite se ovdje i počnite da trgujete sa besplatnih 50 eura na svjetskoj berzi

Tokom septembra vrijednost akcija kompanije Apple porasla je 5.33%. Sa samo 19 dolara ispod rekordno visoke vrijednosti, akcije Apple-a i dalje djeluju primamljivo.

’Tokom prošlog kvartala prodaja iPhone-a je porasla preko 75%. Jedan od faktora  koji još uvijek pritiska cijenu akcija je zabrinutost da se potencijal rasta prodaje iPhone-a u Kini smanjuje. Nakon velikih previranja na finansijskom tržištu u ovoj zemlji i odluke Narodne banke Kine da devalvira juan, prema najnovijim podacima koje je objavio Apple,  iPhone je uspio da ostane hit u Kini’, kažu u FXLider-u.

Prošle godine Kina je (i pored toga što je najveće tržište pametnih telefona u svijetu) bila primjetno odsutna sa liste zemalja u kojima je primarno bio lansiran iPhone. Na izlazak na kinesko tržište čekalo se više od mjesec dana nakon što je prodaja pokrenuta u SAD-u. Ipak ove godine Apple će omogućiti da najnoviji model iPhone-a bude u isto vrijeme u prodavnicama i u Kini i u SAD-u.

’Kina je postala veoma važno tržište za Apple. Posljednjih nekoliko godina na zrelim tržištima kao što su SAD i dijelovi Evrope, rast kompanije je usporen zbog zasićenosti. Kina, međutim, i dalje ostaje ogromno neiskorišteno tržište na kome postoji mnogo onih koji još nisu kupili svoj prvi pametni telefon’, navode u FXLider-u.

Apple je već postavio temelje potencijalno ogromnoj prodaji u Kini sa prihodom koji se stabilno uvećava. Pred kraj 2013. godine postignut je veoma važan dogovor o prodaji iPhone-a putem China Mobile-a, koja je po tržišnoj kapitalizaciji najveća telekomunikaciona kompanija na svijetu.

U međuvremenu Federalni apelacioni sud u SAD-u presudio je u korist Apple-a u sporu sa Samsungom. Ovom presudom južnokorejskoj  kompaniji je zabranjeno da koristi određene funkcije telefona koje krše zakon o patentima.

Prijavite se ovdje i počnite da trgujete cijenom akcija Apple-a sa besplatnih 50 eura 

’Posmatrajući cijenu akcija, primjećuje se da ona ne samo da je viša u odnosu na prije godinu dana, nego je jasno nadmašila i rast S&P500 indeksa u istom periodu. I ako su postojali i drugi faktori, najveću zaslugu za rast cijena akcija imala je naravno zarada. Zarada po akciji u poslednjem kvartalu  je u odnosu na isti period prošle godine porasla za 44.5%, tako da se pozitivan trend nastavio već drugu godinu za redom’, kažu u FXLider-u.

Kada je u pitanju buduće kretanje cijene akcija, mora se napomenuti da i najjače akcije mogu da ostvare pad u situacijama kada je kretanje tržišta silazno. Ipak, u bilo kom drugom okruženju vjerovatnoća rasta je na strani akcija Apple-a i pored snažnog rasta koji je posljednjih godina već ostvaren.