Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Triglav osiguranje Sarajevo ostvarilo rast premije od 11,72

triglav

Grupa Triglav je u prvom polugodištu 2016. poslovala u zahtjevnoj situaciji na tržištu i u okruženju s historijski niskim kamatnim stopama na međunarodnim finansijskim tržištima.

Što se tiče poslovanja u osnovnoj djelatnosti osiguranja, Glupa Triglav je postigla dobre rezultate. Na to ukazuje kombinovani količnik kao pokazatelj profitabilnosti poslovanja kod osiguranja imovine, koji je Grupa poboljšala te je krajem prvih šest mjeseci ove godine iznosio 93,4 posto. Na tržištima izvan Slovenije sva su osiguranja ‘kćeri’ ostvarila rast premija.

Triglav osiguranje Sarajevo, koje je dio Grupe Triglav, u prvom polugodištu 2016. godine ostvarilo je rast premije od 11,72 posto i popravilo svoj položaj na tržištu Federacije BiH.

Grupa Triglav je u prvom polugodištu 2016. fakturisala približno isti iznos konsolidovane bruto premije osiguranja i suosiguranja kao i u istom periodu prošle godine (507 miliona eura). Uzimajući u obzir prošlogodišnju prodaju češkog osiguranja Grupa je u prvoj polovini godine ostvarila rast premije od dva posto.

Premija osiguranja imovine, koja predstavlja 68-postotni udio konsolidovane premije osiguranja, ostala je iznosom otprilike na istoj visini kao i prošle godine, premija životnih osiguranja je pala za tri posto, dok je premija zdravstvenih osiguranja narasla za tri posto.

U Sloveniji je matično društvo fakturisalo za jedan posto manje premije osiguranja nego prošle godine u istom periodu, dok se obim premije drugih dvaju osiguranja na slovenačkom tržištu – Triglav, Zdravstvene zavarovalnice i Skupne pokojninske družbe, povećao za tri odnosno četiri posto.

U drugih pet država regiona Adria sva su osiguranje ‘kćeri’ ostvarila rast premije. Najveći rast i to od 20 posto ostvaren je na srpskom tržištu, dok je u Hrvatskoj iznosio 12 posto. U Crnoj Gori je ostvaren rast od šest posto, a Makedoniji od pet posto.

Na tržištu Bosne i Hercegovine sarajevsko osiguranje ostvarilo je, kako već spomenuto, rast od 11,72 posto, a osiguranje u Banjaluci od tri posto. Uspješnost polugodišnjeg poslovanja u osnovnoj djelatnosti potvrđuje i poboljšani kombinovani količnik Grupe (93,4 posto), kao i matičnog društva (87,6 posto).

U poređenju sa prošlogodišnjim polugodištem Grupa je zabilježila za jedan posto više bruto iznosa šteta (301,1 milion eura), a matično društvo za dva posto (198,1 milion eura). U ovoj godini je poslovanje Grupe obilježilo i nekoliko masovnih štetnih događaja, među kojima su najveće štete bile zbog posljedica mraza u Sloveniji i u Hrvatskoj.

Dosljednim sprovođenjem mjera poslovne politike Grupa Triglav je prvu polovinu godine završila s neto dobiti u visini od 34,2 miliona eura (matično društva s 29,6 miliona eura) te s bruto poslovnim rezultatom u visini od 43,2 miliona eura (matično društvo 36,8 miliona eura).

Na poslovanje i na poslovni rezultat Grupe poseban uticaj imali su niski prinosi od finansijskih ulaganja zbog historijski niskih kamatnih stopa na finansijskim tržištima. U prvom polugodištu 2016. prinosi Grupe bili su za 39 posto niži nego godinu dana ranije, dok su u matičnom društvu bili niži za 20 posto.

Zavarovalnica Triglav je ove godine ponovo isplatila 2,5 eura bruto dividende za dionicu, što je svrstava među najprofitabilnije dionice u odnosu na dividendu na Ljubljanskoj berzi, saopćeno je iz Triglav Osiguranja d.d.