Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Trump blokira najveće preuzimanje u historiji tehnološke industrije

13/03/2018

Predsjednik SAD-a blokirao je planirano preuzimanje proizvođača čipova Qualcomma od strane singapurskog rivala Broadcoma zbog nacionalne sigurnosti.

Naredba koju je izdao predsjednik temelji se na kredibilnim dokazima da bi predloženi dogovor od 140 milijardi dolara ugrozio nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država.

Postoje sumnje da bi Broadcomova akvizicija Qualcomma omogućila Kini da prestigne SAD u razvoju 5G bežične tehnologije.

Preuzimanje bi bilo najveće zabilježeno u historiji tehnološkog sektora, i nastao bi treći najveći proizvođač mikročipova iza Intela i Samsunga.

Sektor proizvodnje mikročipova trenutno se takmiči ko će prvi proizvesti 5G wireless tehnologiju, a Qualcomm je navodno lider, a iza njega su Broadcom i kineski gigant Huawei.

Analitičari smatraju da bi spajanjem Qualcomma i Broadcoma Huawei dobio najveću šansu za napredak.

Trumpova odluka, prema nekima, više je odraz kompetitivnosti nego sigurnosnih briga.

Broadcom je objavio kako se “strogo protivi navodima da bi akvizija Qualcomma uzrokova prijetnje nacionalnoj sigurnosti.”

Kompanija već četiri mjeseca “proganja” Qualcomm, a njihov pokušaj “nasilnog preuzimanja” pod istragom je američkih državnih agencija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.