Turci spašavaju liru prodajući jeftino nekretnine i kićenjem mladenaca

turska lira

Nakon što je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao svoje građane da razmjene ušteđevine u stranim valutama kako bi spasili pad turske lire (TL), u akciju spašavanja nacionalne valute uključila se kompletna nacija.

Tako su širom Turske počele različite akcije i kampanje kojim se građani podstiču na razmjenu ušteđevine u stranoj valuti, a zauzvrat im se nude različite pogodnosti, pa i besplatne usluge.

Nakon poziva Erdogana, na poslovnim objektima u gradovima širom Turske moguće je pročitati obavijesti u kojima se osobama sa računom o razmjeni strane valute u lire, nude različite privilegije, popusti, pa čak i besplatne usluge.

Trgovci, poduzetnici, advokati, pekari, čajdžije, ljekari, frizeri, vozači, samo se neka od zanimanja koja mušterijama nude svoje usluge povoljno ili besplatno, samo zato da bi pad lire bio spriječen.

“Besplatan hljeb za sve one koji razmjene dolare u liru, a za interes naše lijepe zemlje”, “Besplatno šišanje ko donese potvrdu o razmjeni 250 dolara”, “Razmjeni dolare i besplatno ručaj”, “Poklon elektronski aparat za razmjenjene dolare”, “Ko donese potvrdu o razmjenjenim dolarima četiri metra kvdratna tepiha besplatno”, samo se neki od natpisa na poslovnim prostorima po gradovima Turske.

Zabranjeno kićenje maldenaca stranom valutom

Među njima ima onih interesantnijih gdje vlasnik kamenorezačke radnje nudi besplatan nadgrobni spomenik građanima koji razmjene stranu valutu. Nerijetko se na ulazima u svadbene salone može pročitati i upozorenje gostima da je “Zabranjeno kićenje mladenaća stranom valutom”.

Osim povoljnih ili besplatnih ponuda u uslužnim djelatnostima koje se građanima Turske nude za razmjenu određene kolicine novca u stranoj valuti, pojedini poduzetnici gradjanima za razmjenu vece kolicine novca nude mnogo vece olaksice.

Yunus Eksi, koji je vlasnik građevinske firme u zapadnom turskom gradu Edirneu, otišao je korak dalje kada je u pitanju nagrada za one koji se odazovu na poziv turskog predsjednika Erdogana.

Eksi je kazao da njegova firma nudi nekretnine po 10 posto nižoj cijeni za one koji podrže kampanju za spašavanje lire.

“Ono što mi nudimo našim građanima jeste da nekretninu u vrijednosti od 100.000 lira, mogu kupiti za 10 posto jeftinije, ako pokažu potvrdu da su razmijenili stranu valutu u vrijednosti 50.000 lira”, kazao je Eksi.

Fudbalski klub Basaksehir fudbalere plaća isključivo u lirama

Da su se na Erdoganov poziv odazvali građani u svim sferama javnog života pokazuje i odluka koju je donijela uprava turskog prvoligaša Basaksehira, inače kluba bh. reprezentativca Edina Višće.

Naime, ovaj klub donio je odluku da plate fudbalerima i ostalim uposlenicima isplaćuje isključivo u turskoj valuti. Ova odluka na snagu je stupila 1. decmebra.

Također, javna ustanova Pošte Repulike Turske (PTT) saopćila je kako je 172 miliona dolara i 20 miliona eura na računima ovog preduzeća promijenjeno u domaću valutu turske lire, i tako podržana akcija spašavanja nacionalne valute.

Vrijednost dolara u odnosu na liru tokom protekle sedmice iznosila je 3,60, dok trenutna vrijednosti iznosi 3,47 lira za jedan dolar.