Biznis

uputili inicijativu

Turistička zajednica KS traži liberalizaciju viznog režima za rezidente UAE

29/06/2021

Statistički izvještaji Turističke zajednice KS pokazuju izvanredan porast u broju dolazaka i broju ostvarenih noćenja turista iz te države čak i u doba pandemije Covid-19 i globalne krize u oblasti turizma

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je dostavila inicijativu ministarstvima vanjskih poslova, sigurnosti i komunikacija i prometa BiH za izmjenu Odluke o vizama, te liberalizaciju viznog režima za rezidente Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Cilj inicijative Turističke zajednice KS je stvaranje uslova za brži oporavak turističkog sektora u Bosni i Hercegovini i prevazilaženja krize uzrokovane pandemijom Covid-19,

Državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) su oslobođeni obaveze pribavljanja vize za Bosnu i Hercegovinu.

Statistički izvještaji Turističke zajednice KS pokazuju izvanredan porast u broju dolazaka i broju ostvarenih noćenja turista iz te države čak i u doba pandemije Covid-19 i globalne krize u oblasti turizma.

U ukupnom turističkom prometu u Kantonu Sarajevo u 2020. godini, više od 37 posto čine turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Činjenica je da državljani UAE putuju isključivo sa svojim pomoćnim osobljem, koje u pravilu nema državljanstvo, već posjeduje rezidencijalnu vizu, odnosno dozvolu boravka u toj državi. Sa takvim statusom, za boravak u BiH moraju pribaviti vizu, što njihovim poslodavcima predstavlja nepotrebnu komplikaciju i oni najčešće odustaju od Bosne i Hercegovine kao destinacije za odmor.

Vizne olakšice za rezidente UAE-a koji su zaposleni kao pomoćno osoblje kod državljana te države, predstavljalo bi značajan poticaj za povećanje broja turista sa tog područja i njihov produženi boravak u Bosni i Hercegovini, te značajno povećanje prihoda od turizma, navode iz Turističke zajednice KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.