Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mjesecima kriju odgovore

Vijeće ministara BiH stavilo se u zaštitu umiješanih u aferu “Respiratori”

institucije bih1 (1)

Očigledno je da je nekome u Vijeću ministara BiH stalo da se ne otkrije da Institut za mjeriteljstvo BiH nikada nije davao mišljenje Agenciji za lijekove i medicinska sredstva o nekom uređaju, jedino su to učinili za respiratore ACM812 A za koje su bez ikakvih dokaza utvrdili da su namijenjeni za intenzivnu njegu

PIŠE: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Vijeće ministara BiH direktno se umiješalo u zaštitu i skrivanje istine kako su respiratori ACM812 A u Institutu za mjeriteljstvo BiH na čelu sa Zijadom Džemićem proglašeni uređajima za korištenje u jedinicama intenzivne njege i na osnovu kojih dokumenata i ekspertiza se došlo do nalaza da su to respiratori za tu namjenu?! Već deset mjeseci Vijeće ministara neće da dostavi odgovore Damiru Arnautu (NS), poslaniku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je Zijada Džemića pitao da li je Institut za mjeriteljstvo BiH nadležan da utvrđuje u koju svrhu se koristi neki medicinski uređaj, te da navede zakonsku odredbu kojom je to propisano, kao i da Džemić dostavi dokaz da je Institut za mjeriteljstvo BiH ikada ranije tumačio Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH namjenu nekog medicinskog uređaja kao što je to uradio prošle godine u slučaju respiratora ACM812 A.

DŽEMIĆ KAO ADVOKAT OPTUŽENIH

Poznato je da se Institut za mjeriteljstvo BiH prošle godine stavio u ulogu tumača namjene respiratora ACM812A pokušavajući bez ikakvog dokaza ubijediti i institucije i javnost u BiH da su oni namijenjeni za intenzivnu njegu.

Upravo Džemićeva potvrda o namjeni respiratora bila je je jedini argument direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović da ”maše“ tim papirom u javnosti pravdajući time činjenicu da jedino KCUS, a što je Izetbegovićka potvrdila i pred Sudom BiH, svjedočeći u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, koristi respiratore ACM812 A u intenzivnoj njezi.

Damir Arnaut (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)

U međuvremenu Arnaut je u aprilu ove godine poslao pitanja i Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH između ostalog o tome da li su Džemić ili Institut za mjeriteljstvo osim za respiratore ACM812 A, ikada ranije za bilo koji drugi uređaj davali mišljenje i izdavali potvrde o njihovoj namjeni?

Vijeće ministara BiH neće da dostavi ni odgovor na ovo pitanje, a sve kako je to na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH kazao Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, jer su oni vezani za sudski proces u vezi s nabavkom respiratora, a koji je u toku pred Sudom BiH .

Tegeltija je faktički Arnautu dao obrazloženje da se u odgovorima mišljenja Agencije i Instituta ne podudaraju, da su u vezi sa sudskim procesom i da je “riječ o vrlo specifičnoj materiji “, te da bi “zbog toga sada Vijeće ministara trebalo da utvrdi neki svoj odgovor i da ono bude to koje će odlučivati o nečemu što je u principu sudski proces“.

Tegeltija je, pojašnjavajući zbog čega Vijeće ministara ne šalje odgovore na Arnautova pitanja, naveo i da ”postoji neslaganje u pogledu na tu materiju između dvije institucije (Institut i Agencija, op.a) koje zajednički koncipiraju odgovor na to poslaničko pitanje”.

Ako se zna da su iz Instituta odgovori stigli u septembru prošle godine, a da je Arnaut Agenciji pitanja uputio tek u aprilu ove godine, onda je apsolutno jasno da je Tegeltijina tvrdnja o tome kako su ova dva odgovora povezana potpuno neopravdana, jer odgovor iz Instituta su skrivali već osam mjeseci prije nego što je stigao onaj iz Agencije.

Također, nejasno je zbog čega Tegeltiji smeta to što se ne podudaraju mišljenja Instituta i Agencije? Valjda bi upravo to trebalo biti predmet eventualne rasprave u komentaru na odgovor na ovo poslaničko pitanje i da se utvrdi ko je u ovom slučaju u pravu.

Tegeltija nije decidno odgovorio ni na Arnautovo pitanje ko je tačno od članova Kolegija Vijeća ministara BiH tražio skidanje odgovora Instituta s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH. Ranije je Arnaut iznio sumnje da je to tražila Bisera Turković, koju Arnaut sumnjiči da na ovaj način želi prikriti involviranost Instituta u aferu “Respiratori”.

Tragom Tegeltijinog odgovora kojim provijava “tajnovitost” u vezi s odgovorima kako iz Instituta tako i iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Fokus je poslao upit Agenciji da se očituju o tome šta su to odgovorili Arnautu pa Vijeće ministara BiH ne smije ili ne želi poslati i njihov odgovor u Parlament BiH.

AGENCIJA NE KRIJE ODGOVORE

Iz Agencije su Fokusu dostavili kompletan odgovor koji su poslali Vijeću ministara BiH na utvrđivanje, ali koji nije stigao do Arnauta, čime su pokazali da u njihovom odgovoru nema ništa tajno kako je to na neki način želio prikazati Tegeltija.

No, iz odgovora Agencije je jasno da on ne ide u prilog Institutu za mjeriteljstvo BiH , odnosno razotkriva Institut da nikada ranije davao mišljenja o nekom medicinskom sredstvu, sve dok se nisu pojavili respiratori ACM812 A.

-Institut za mjeriteljstvo BiH do sada nije davao Agenciji upute niti je sugerisao da bilo koje medicinsko sredstvo bude upisano u Registar medicinskih sredstava BiH. Nakon donošenja rješenja Inspektorata Agencije prema Federalnoj upravi civilne zaštite, isti se samoinicijativno obratio Agenciji dopisom broj: 05.1-46-7-100-2/20 od 21. 7. 2020. godine, a u kojem je, između ostalog, naveo, citiramo: “Institut iskazuje spremnost da u ovom postupku do kraja tekuće radne sedmice dostavi kompletno mišljenje o dostavljenoj dokumentaciji vezanoj za zahtjev za provjeru usaglašenosti ventilatora.” Također, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je dobila pojašnjenje od Instituta za mjeriteljstvo BiH iako isto nije traženo od strane ove institucije. Isti u svom dopisu broj: 05.1-46 7-100-2/20 od 30. 7. 2020. godine navodi, citiramo: “…u skladu sa ekspertizom koju posjeduje Institut za mjeriteljstvo BiH, na vaš poziv potvrđujemo spremnost za saradnju …” Dakle, potpuno je nejasno o kakvoj se ekspertizi radi, pogotovo iz razloga što Agencija nije uputila nikakav poziv na saradnju – naveli su između ostalog iz Agencije u odgovoru Arnautu koji Vijeće ministara BiH neće da mu proslijedi, a koje je u posjedu Fokusa.

04.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”, u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, nastavljeno je danas u Sudu BiH. Fikred Hodžić
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Iz svega onog što smo vidjeli u “trakavici” u vezi s pitanjima tumačenja namjene respiratora ACM812 A, jasno je da je nekom u interesu da se sakrije uloga Instituta za mjeriteljstvo BiH koji je samoinicijativno na sebe preuzeo ulogu tumača, ali očigledno s namjerom da ih niko ne smije pitati kako su došli do određenih zaključaka.

U tome im, vidi se, svesrdno pomaže Vijeće ministara BiH koje na ovaj način sprečava da rasprava o respiratorima ACM812 A uopće bude otvorena u Parlamentu BiH.

U međuvremenu pred Sudom BiH u ovom mjesecu već dva puta je odgođeno ročište u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, koji se odnosi na nabavku 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona KM u aprilu prošle godine. Osim premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.

U pokušaju da saznamo zbog čega je ročište u ovom predmetu otkazano već dva puta u junu, od čega ono posljednje u petak, 25.juna, iz Suda BiH dobili smo sljedeći odgovor:

-U predmetu “Fadil Novalić i drugi” nisu ispunjene procesne pretpostavke za održavanje ročišta 25. 6. 2021. godine, te je isto odgođeno za 2. 7. 2021. godine u 13 sati – naveli su iz Suda BiH za Fokus.

Konkretniji odgovor na pitanje šta znači “neispunjenje procesnih pretpostavki” i znaju li oni određenije razloge otkazivanja ročišta tražili smo i u Tužilaštvu BiH, ali odgovor nismo dobili.

Za sada nije poznato ni šta je sa istragom o korištenju respiratora ACM812 A koju vodi Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, ali je evidentno da je sve više onih koji pokušavaju relativizirati aferu nabavke respiratora koja je počela SMS-om Fikreta Hodžića federalnom premijeru Fadilu Novalića u kojem je stajalo: “Selam, gospodine Novaliću, Fikret Hodžić je. Asim mi je rekao da Vam se javim u vezi respiratora, pa kad budete imali minutu, javite se.”