katedrala srca isusova

Kardinal Vinko Puljić u Sarajevu za svećenike zaredio 11 đakona

svecenicko-redjenje

Kardinal je na početku prigodne propovijedi najprije posvijestio što izvire iz svetkovne Sv. Petra i Pavla, a to je hrabrost i razbijanje okova nakon kojih su apostoli mogli započeti naviještati Riječ Božju

U katedrali Srca Isusova u Sarajevu, u utorak, na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, unadbiskup vrhbosanski metropolita Vinko kard. Puljić za svećenike je zaredio 11 đakona.

Na svečanom misnom slavlju uz kardinala koncelebrirali su nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić te više od 50 svećenika među kojima su bili i poglavari te profesori Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (VBS), Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) i Franjevačke teologije (FT).

Pozdravivši nazočne kard. Vinko ih je ujedno pozvao na molitvu za svećenike, a poglavito za 11 ređenika. Poželio je da na svetkovinu apostolskih prvaka “ojača osobna vjera kako bi se s punim pouzdanjem u Boga krenulo u budućnost”.

Kardinal je na početku prigodne propovijedi najprije posvijestio što izvire iz svetkovne Sv. Petra i Pavla, a to je hrabrost i razbijanje okova nakon kojih su apostoli mogli započeti naviještati Riječ Božju.

Istaknuo je da javnost danas “okiva” svećenike kako oni ne bi bili slobodni svjedočiti. Obraćajući se ređenicima potaknuo ih je da se oslobode tih okova i budu autentični svjedoci.

Govoreći o svećenicima koji su zaređeni na Petrovdan naglasio je kako je to razdoblje svojevrsne rekapitulacije učinjenog, a obraćajući se novoređenicima kazao je kako njihov pastoralni rad tek započinje.

“Prepoznajte sebe i svoje poslanje. Potrebna vam je vjera i uvjerenje da Krist s vama može računati”, rekao je kardinal ističući kako je potrebno naviještati ne samo riječima nego i životom.

“Neka iz vaših očiju sijeva da živite ono što govorite”, potaknuo je 11 đakona te ih upozorio da ih čeka “uzburkano more života”.

Posvijestio je kako ljudi ni za jedno vrijeme u povijesti nisu govorili da je lijepo i dobro nego uvijek teško.

“Bog nam je dao to vrijeme zato valja plivati protiv struje. Međunarodna zajednica je stvorila klimu ignoriranja stavova Katoličke Crkve, dapače žele nametnuti krivnju ako se propovijeda moral i tradicija”, ustvrdio je nadbiskup Vinko dodajući kako je to osjetio za vrijeme boravaka u Njemačkoj kada je vidio kako se “Europa ruga svojoj baštini”.

Ponovio je kako valja u takvom ozračju plivati protiv struje te podsjetio da postoje i one zemlje koje kršćanima ne daju ni “disati”, a kamoli svjedočiti.

“Naša je snaga u ispovijedanju Krista Boga živoga. Apostolski prvaci su potpisali vjeru krvlju. Hoće li od nas tražiti da potpisujemo krvlju to ne znam, ali trebat ćete podnijeti žrtvu. Ne može se ništa vrijedno uraditi u životu bez žrtve, ali dok budete voljeli zvanje, Krista i Crkvu vi ćete se ostvarivati”, rekao je kardinal Puljić izravno se obraćajući novoređenicima koje je potaknuo da kao mlada generacija svećenika unesu nadu i svjetlo evanđelja među ljude koje budu susretali, prenosi Katolički tjednik.