Biznis

namijenjene turistima

Turistička zajednica KS uskoro će izraditi Sarajevo Card

14/08/2021

Te kartice namijenjene su za turiste koji će na kartici imati objedinjeno gradski prevoz, muzeje, pozorišta i ostale kategorije iz kulture, sporta i turizma u Kantonu Sarajevo

Turistička zajednica Kantona Sarajevo u narednom periodu radit će na digitalizaciji turističke ponude što podrazumijeva izradu kartica Sarajevo Card.

– Te kartice namijenjene su za turiste koji će na kartici imati objedinjeno gradski prevoz, muzeje, pozorišta i ostale kategorije iz kulture, sporta i turizma u Kantonu Sarajevo. Na taj način će im biti omogućene posjete navedenih institucija po znatno nižim cijenama, ali se sve mora kupovati u paketu – izjavio je u razgovoru za Fenu predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda.

Govoreći o posjeti turista kaže da turizam bilježi rast u ovoj godini, te je u julu zabilježeno 123.000 noćenja.

– Ta brojka je premašila sva naša očekivanja, nismo se nadali da ćemo dostići taj nivo. Na to zasigurno utiče da je imunizacija stanovništva krenula u Kantonu Sarajevo – rekao je Magoda.

Turistička zajednica radi i na rebalansu budžeta kako bi se više doprinjelo oporavku turizma. U tom cilju pružit će se podrška starim zanatima zahvaljujući projektu sa Ministarstvom privrede KS.

– Pomoći ćemo starim zanatlijama da riješe minimalne doprinose za radnike za pola godine. Mislim da su oni najugroženija kategorija u turističkoj industriji zbog pandemije – kazao je Magoda.

Turstička zajednica je sa Vladom Kantona Sarajevo došla na ideju kako da se oduži Vladi Srbije na doniranim vakcinama AstraZeneca.

– U prošlom mjesecu su Vladi Srbije uručeni vaučeri od 400.000 KM, koji će koristiti zdravstveni radnici u Srbiji. Taj projekt je zaživio jer smo izabrali po javnom pozivu hotele koji će vršiti usluge, te od septembra očekujemo prve korisnike vaučera iz zdravstvenog sektora Srbije – rekao je Magoda.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.