Dino Kalesić

Turizam, ugostiteljstvo i hotelijerstvo u TK najviše pogođeni pandemijom

qrf
qrf

Početkom prošle godine zabilježeno je otpuštanje radnika, a dolazilo je i do zatvaranja poslovnih objekata

U oblasti turizma, trgovine i ugostiteljstva na području Tuzlanskog kantona izbijanje pandemije Covid-19 je odmah na početku ostavilo jako velike posljedice – kazao je u razgovoru za Fenu sekretar Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla (KPKTZ) Dino Kalesić.

-Mi smo od prvog dana proglašenja pandemije Covid-19 bili u stalnom kontaktu s privrednim subjektima, firmama članicama KPKT, analizirali situaciju, organizirali sastanke i dobijali informacije s terena. Navedene oblasti su među onima koje su najjače pogođene pandemijom – ističe Kalesić.

Početkom prošle godine zabilježeno je otpuštanje radnika, a dolazilo je i do zatvaranja poslovnih objekata.

-Mi smo odmah u saradnji s firmama članicama KPKTZ poduzimali sve što je bilo u našoj moći, pokušali smo apelima i prijedlozima mjera za prevazilaženje teške situacije da utičemo na vlasti. Bilo je dobre saradnje s predstavnicima vlasti, uslijedile su određene mjere, međutim te mjere nisu bile dovoljne – podvlači Kalesić.

Po Analizi privrednog stanja u 2020. godini na području TK, koju je uradila KPKTZ, bilježe se statistički podaci koji su u minusu, počevši od trgovine na veliko i malo, gdje se bilježi pad po skoro svim segmentima. Evidentan je blagi porast broja zaposlenih, što i nije logično, kaže Kalesić, ako se uzme u obzir da se bilježi pad broja kompanija.

-Jedino što je pozitivno i daje nadu je da je došlo do blagog porasta ličnog dohotka na području TK u oblastima turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva – potcrtao je.

Kako naglašava, i dalje se apeluje na Vladu TK i vlade na svim nivoima u BiH da se donesu hitne i kvalitetnije mjere za oporavak ovih oblasti.

Kada je u pitanju trgovina na veliko, zabilježen je pad broja kompanija, a došlo je i do zatvaranja kompanija za 1,95 posto. U trgovini na malo je povećan broj kompanija, ali je zabilježen pad broja zaposlenih.

Kada je u pitanju turizam, tokom 2020. godine došlo je do pada dolazaka i noćenja turista za 57,3 posto, a pad dolaska stranih turista je 70 posto u odnosu na 2019. godinu, što dovoljno govori da su, ističe Kalesić, turizam, ugostiteljsvo i hotelijerstvo u velikoj mjeri najjače pogođeni pandemijom Covid 19.

Ocjenjuje da se u 2021. godini ne vide naznake oporavka, jer još nema adekvatnih mjera.

Kalesić navodi da je u hotelijerstvu evidentan porast broja kompanija, ali to nisu značajni pomaci, radi se od dvije do pet kompanija više, ali se bilježi pad broja zaposlenih, a evidentan je porast ličnog dohotka za oko jedan posto.

Ugostiteljstvo ima sve statističke podatke negativne, osim što je došlo do porasta broja zaposlenih i kompanija.

-Vidjet ćemo koliko će to na kraju 2021. godine donijeti pozitivnog efekta. Za očekivati je da će i za njih ova godina biti teška – mišljenja je Kalesić.

U oblasti ugostiteljstva u 2020. godini zabilježen je pad ukupne dobiti za 82,28 posto, te pad ukupnog prihoda od prodaje za 18,1 posto.