Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turkish Airlines uskoro bi trebao povezivati Mostar i Tursku

Ilustracija

Turkish Airlines uskoro bi trebao povezivati Mostar i Tursku redovitim zračnim linijama o kojima se vode ozbiljni pregovori, kazano je danas nakon sastanka o poslovanju Zračne luke Mostar za koju je 2018. godina istaknuta kao ključna godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Zračne luke Mostar Marin Raspudić je kazao kako je napravljena analiza sve što se u zadnje dvije godine dešavalo u Zračnoj luci Mostar, te ocijenjeno kako je 2018. godina ključna godina za uspjeh ove kompanije.

„Zahvalni smo Vladi Federacija BiH, Županiji HNK, Skupštini HNK i Gradu Mostaru, te svima onima koji su pomogli da Zračna luka Mostar, koja je do sada bila usmjerena samo na charter letove, idemo u projekt redovitih linija sa Eurowingsom i Croatia Airlinensom, nadam se uskoro i sa Turkish Airlineson“, kazao je Raspudić.

Podsjetio da je delegacija iz Turske već ranije posjetila Zračnu luku Mostar i ustanovila da postoje uvjeti potrebni za slijetanje aviona Turkish Airlinesa, te istaknuo da se sada rade ozbiljni tehnički pregovori.

„Nedavno smo dobili upit o tipu zrakoplova koji bi mogli letjeti za Mostar, a to već konkretna faza dogovora. Poslali smo tehničke karakteristike i mi smo na dispoziciji da se to riješi“, kazao je Raspudić.

Nada se da će uspostava redovne linije između Mostara i Turske biti uskoro definirana.

„Sad govorimo o tipu zrakoplova i o terminima i u doglednom periodu kada ljudi iz Turskih Airlinesa pogledaju sve uvjete. Mislim da je realno vrlo brzo očekivati i konkretne dogovore o linija“, kazao je Raspudić.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić ističe kako je uvođenje zračna linija složen proces ali vjeruje da će se skoro realizirati, jer kako naglašava prva suradnja je ostvarena između Aerodroma Mostar i Turkish Airlinesa u smislu svih tehničkih parametara koje ova kompanija ima.

Naglasio je kako je o dolasku Turkish Airlinesa razgovarao i s konzulicom Republike Turske u Mostaru Zerrin Kandemir, koja također smatra veoma značajnim izgraditi zračni most između Mostara i Turske.

„To će sad zahtijevati jednu evaluaciju. Na neki način sagledavanjem stanja će se doći do toga kad će se i što desiti. U svakom slučaju jedna vrlo ozbiljno kretanje je na tom putu. Mi smo zaintereovali konzulat, ambasadu i neke članove Vlade Turske. Jednostavno sad ostaje da njihove aviokompanije iz svog tehničkog ugla sagledaju tu vezu i ja se nadam da ćemo u tome uskoro uspjeti“, kazao je Mušić.

Zahtjevi koji su bili pred Zračnom lukom Mostar za dolazak respektabilnih aviokompanija kako je kazano uvelike su ispunjeni, te se s razlogom očekuje da će 2018. godina biti povijesna za ovaj bh. aerodrom.

„Zračna luka Mostar ide u dva smjera, a to je privlačenje aviokompanija koje će prepoznati Mostar kao turističku destinaciju koja će pomoći u razvoju turizma ukupne regije Hercegovine i države BiH. Povećani su kapaciteti te je aerodrom doveden na ozbiljan nivo i spreman je za prijem aviona respektabilnih kompanija, što će otvoriti veći broj radnih mjesta i povećati priliv novca u Mostar HNK i BiH“, kazao je šef Tehničke službe Zračne luke Mostar Ibrica Berberović.

Inače, na sastanku o poslovanju Zračne luke Mostar sudjelovali su uz Predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edina Mušića i direktora Zračne luke Mostar Marina Raspudića i šefa Tehničke službe Zračne luke Mostar Ibricu Berberovića i Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, te ministar trgovine, turizma i zaštite okoline u vladi HNK Ajdin Teletović.