Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska fabrika u Srbiji: 300 radnica na jedan WC, ako pogriješe bacaju im hranu

turska fabrika u srbiji

Na 300 radnica je jedan WC, na pauzi jedu pored klozetske šolje, u cijeloj hali rade samo četiri klima-uređaja, a ako jedan radnik pogriješi u šivenju, Turci svima za kaznu pobacaju hranu da ne bi mogli na pauzu za topli obrok.

Ove jezive podatke o stanju u turskoj fabrici “Kajzen” u Smederevu za Kurir je iznio Željko Veselinović, predsjednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.

– Plata je 25.000 dinara (oko 400 KM), prekovremeno se rijetko plaća! Mi smo zaposlenima u “Kajzenu” pružili pomoć s obzirom na to da imaju zabranu da oforme sindikat.

Tretiraju ih kao da nisu ljudi! Muškaraci, kojih ima oko 50, imaju jedan WC u svlačionici, koja je i jedino mjesto gdje im je dozvoljeno da jedu – navodi Veselinović.

On dodaje da nijedan radnik nema ugovor za stalno, kao i to da je “Kajzen” od države dobio novac da zaposli 800 ljudi. Zbog neisplaćene plate i prekovremenog rada zaposleni su 11. maja obustavili rad. Poslodavac ih je poslao kući, istog dana im je sve isplaćeno, ali narednog sedmoro zaposlenih dobija otkaz!

– Ponuđeno im je da potpišu sporazumni raskid pod prijetnjom da će biti krivično gonjeni i završiti u zatvoru, jer su, kako su im poslodavci objasnili, postavljajući slike sa štrajka na Facebook prekršili odredbe ugovora i “objavili povjerljive informacije i službene tajne”. Četvoro radnika je potpisalo, ostali su odbili. Njima je rečeno da će im rješenje poslati na kućnu adresu – naglašava Veselinović i dodaje:

– Na osnovu tog rješenja planiraćemo dalje korake, ali sigurno idemo na sud. Planiramo tužbe i obavijestićemo međunarodne institucije!

Jedan od radnika koji je ostao bez posla (ime i prezime poznato redakciji) potvrdio je da su uslovi u kojima rade užasni, kao i to da je odbio da potpiše rješenje o otkazu.

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da je inspekcija juče bila u ovoj firma po prijavi pet radnika koji su se žalili na uslove rada.

Iz resornog ministarstva navode za Kurir da je 15. maja Odjeljenje inspekcije rada Smederevo primilo pet prijava. Kako nezvanično saznaje, inspekcija je u “Kajzenu” zatekla radnika koji radi na skidanju fleka, a nije imao adekvatnu opremu za rad.

Kajzen: Ne možemo vam dati izjavu

Pokušavali smo juče da razgovaramo s menadžmentom fabrike. Sekretarica je uporno ponavljala kako niko od nadležnih nema vremena, a kad smo zatražili mail adresu da pošaljemo pitanja, odbila je da nam je da, piše Kurir.

– Možete da ostavite vaš mail pa će vam oni reći ako vam je nešto potrebno. U velikoj su oni gužvi sada. Molim vas da vi nama date vaš mail, imamo mi mail, ali vi ostavite nama vaš. Ja trenutno ne mogu vama da dam mail firme, moram prvo da se raspitam da li oni uopšte žele da vam daju izjavu – rekla je sekretarica, šta god to značilo.