Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska kompanija otvorila fabriku za proizvodnju tekstila u Nišu

aster-tekstil-nis1

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić, ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozay i direktor Ismail Kočail otvorili su danas prvi proizvodni pogon u Srbiji kompanije za proizvodnju tekstila “Aster tekstil” u Nišu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije nego što su na svečanoj bini povukli polugu i simbolično proizvodni pogon pustili u rad, oni su sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem, ministrom privrede Goranom Kneževićem i ministrom trgovine Rasimom Lajićem obišli proizvodnju i razgovarali sa radnicima.

aster-tekstil-nis3

Zatim je premijer Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju sa bine gostima iz Turske poželio dobrodošlicu na turskom jeziku i najavio da će fabrika za manje od dvije godine zaposliti mlade od 18 do 26 godina.

“Polako ćemo da smanjujemo stopu nezaposlenosti u najvećem gradu u centralnoj Srbije i južno od Beograda. Da li će da teče med i mlijeko? Neće. Ali bez mnogo truda, rada i napora uvjeren sam da ćemo moći da napravimo nešto mnogo bolje”, rekao je Vučić.

Zatim je zahvalio ministrima Ljajiću, Knježeviću i bivšem ministru privrede Željku Sertiću, ali i ambasadoru Turske što je prema Vladi Srbiji bio “skroman”.

“Vlada Srbije je pomogla sa svega 1.687.000 eura, mogao je i više da nam uzme, a to mu tek sada kažem”, prokomentarisao je Vučić.

Ambasador Bozay je ovom prilikom rekao da je počastvovan što je napravljena izvanredna saradnja dvije zemlje.

“Želim da zahvalim svima koji su pomagali ovaj projekat, Zajedno sa agencijom za razvoj Turske napravićemo nešto u okviru sređivanja Niša i niške Tvrđave”, najavio je ambasador.

aster-tekstil-nis4

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je fabrika otovorena nakon šest mjeseci napornog rada i truda, a u njenu izgradnju je, prema riječima direktora Kočaila, uloženo 7,5 miliona eura.

“Do kraja 2018. godine ukupna investicija u proizvodnju dostići će devet miliona eura. Za samo šest mjeseci kreiran je ambijent u kome je posebna pažnja posvećena uslovima za rad i ekološkim standardima”, rekao je Kočail.

Dodao je i da želi da “Aster” u Srbiji postane “simbol povjerenja, stabilnosti i preduzetništva” i da planiraju da za tri godine postignu izvoz od 55 miliona eura.

U ovoj fabrici trenutno radi 350 radnika. Najavljeno je da će ih do kraja ove godine biti 500, do kraja naredne – 1.250, a do kraja 2018. godine – njih 2.000.

 

aster-tekstil-nis2

“Aster tekstil” je kompanija osnovana u Turskoj 1993. godine. Njeni predstavnici se hvale godišnjim prometom većim od 100 miliona eura i kapacitetom proizvodnje od preko 2,5 miliona komada godišnje.

Centri za razvoj poslovanja kompanije koja proizvodi robu za neke od najvećih svjetskih brendova nalaze se u Istanbulu, Londonu i Barseloni, a proizvodni pogoni u Turskoj i Bangladešu.

Kompanija “Aster” je novi proizvodni pogon otvorila u fabrici nekada čuvene Elektronske industrije “EI Čegar” koju je kupila krajem 2015. godine.