Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BIRN-ovi “Nedodirljivi” prikazani na sarajevskim fakultetima

denza-fpn

Dokumentarni film “Nedodirljivi”, koji se bavi stradanjem albanskih civila tokom rata na Kosovu, prikazan je na Pravnom i Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Film Balkanske istraživačke mreže (BIRN) “Nedodirljivi”, koji govori o napadima na kosovska sela u okolini Peći 1999. godine i otkriva odgovorne za operaciju prikrivanja zločina, prikazan je u utorak i srijedu, 18. i 19. oktobra, studentima komunikologije, sigurnosti, žurnalistike i prava.

“Moja ideja je bila da kada čuju i vide ovaj film, neko u Beogradu, Novom Sadu ili Kragujevcu neće moći reći da se na Kosovu nisu desili zločini”, rekla je putem videoporuke Marija Ristić, autorica filma.

Film “Nedodirljivi”, rezultat dvogodišnjeg istraživanja, gledaoce vraća u proljeće 1999., u sela Ljubenić, Ćuška, Pavljan i Zahać u blizini Peći, gdje su srpske snage ubile više od 118 albanskih civila. Njihova tijela su spaljena ili uklonjena, a neka su 2001. godine pronađena u masovnoj grobnici u policijskom centru u Batajnici kod Beograda.

U Beogradu se za ove zločine sudi jedanaestorici bivših pripadnika srpskih snaga. U februaru 2014. njih devet je osuđeno na ukupno 106 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu u martu prošle godine poništio tu presudu, navodeći da je “nerazumljiva i protivrječna sama sebi”, i naredio održavanje obnovljenog suđenja.

Profesorica na Fakultetu političkih nauka Lejla Turčilo kazala je da je jako značajno da mladi novinari budu izloženi istraživačkim radovima tokom školovanja.

“Ovo su priče koje studenti ne susreću kroz teoriju. Naš cilj je da im se daju praktična iskustva, što često nemaju u obrazovanju, pritom je važno da se ne bavimo uvijek dnevnim već istraživačkim novinarstvom, koje je deficitarno. Zahvalni smo BIRN-u i svim drugim koji pomažu mladim ljudima i motiviramo ih da postoji mogućnost za promjene u društvu”, rekla je Turčilo.

Midhat Izmirlija, profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu, kazao je nakon projekcije da je film “Nedodirljivi” izvrstan primjer društveno angažiranog novinarstva.

“Ovo je odličan način kako mediji mogu da rade u službi utvrđivanja istine o određenim dešavanjima i da donose istinu žrtvama i javnosti”, rekao je Izmirlija.

Nakon prikazivanja filma, studenti na Pravnom fakultetu su imali diskusiju i predavanje o pravnim izazovima praćenja suđenja za ratne zločine, dok su studenti na Fakultetu političkih nauka pričali o novinarstvu i tranzicionoj pravdi sa Denisom Džidićem, urednikom u BIRN-u BiH.