Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porezna uprava FBiH

U 258 nadzora otkrivena 52 radnika “na crno”, izrečene kazne u iznosu 372.150 KM

Photo: Fena

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se provoditi i na dan dočeka Nove godine kao i za vrijeme novogodišnjih praznika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u srijedu su na širem području Federacije BiH izvršili 258 inspekcijskih nadzora tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkrivena su 52 neprijavljena radnika, 75 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, tri obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i četiri objekta koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskalnog uređaja i rad bez odobrenja, zapečaćena su 24 objekta i u 127 slučaja izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 372.150 KM.

U dva slučaja inspekcijski nadzori su završeni uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se provoditi i na dan dočeka Nove godine kao i za vrijeme novogodišnjih praznika. Predmet kontrola bit će prijava radnika u Jedinstveni sistem Porezne uprave FBiH i evidentiranje prometa shodno Zakonu o fiskalnim sistemima u Federaciji BiH. Stoga se pozivaju porezni obveznici da sve zaposlenike prijave u Jedinstveni sistem, da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.