Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

star priča, nova reakcija

Dodik opet o nezavisnosti, Isak ga pozvao da proba

dodik isak
FOTO: Pixsell
Ramo Isak odgovorio Miloradu Dodiku

Milorad Dodik nije precizirao da li ta odluka o nezavisnosti znači i napad primjerice na Distrik koji manji bh. entitet dijeli na dva dijela

Ističu da će uviđajnim radnjama biti rasvijetljene sve okolnosti ovog nesvakidašnjeg incidenta. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je gostujući u programu RTRS po ko zna koji put govorio o proglašenju nezavisnosti tog bh. entiteta, ovaj put dovodeći to u vezu s eventualnom odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne Zakon o državnoj imovini.

Dodik je kazao kako ima informacije da će Schmidt Zakon o državnoj imovini nametnuti u januaru.

“Mi znamo da je on hodao po zemljama da nametne zakon o imovini i rečeno mi je nemoj sad do Nove godine pa ćemo to poslije njihovog Božića. To je znači vrijeme januara mjeseca”, kazao je Dodik.

Ovog puta precizirao je i koje će korake poduzeti.

“Ukoliko on kaže bilo kog dana u pet sati popodne, nek’ računa da smo mi u 11 održali Skupštinu i proglasili nezavisnost. I to znači nezavisnost u svemu, novi finansijski sistem i teritorija pod kontrolom vlasti Republike Srpske. Mi nećemo nikoga da napadnemo, nećemo sprečavati prolaze i slobodu kretnja”, kazao je Dodik.

Dodik nije precizirao da li ta odluka o nezavisnost znači i oružani napad primjerice na Brčko Distrik koji je zasebna administrativna jedinica i koji manji bh. entitet dijeli na dva dijela.

Dodao je pak kako smatra da se niko iz FBiH neće odvažiti da napadne RS.

“Možda ćemo pokušati nešto da iskontrolišemo, ne očekujemo da će neko iz Federacije se odvažiti da napadne RS oružano, kao što to nešto prijete, jer bi to bilo na našoj teritoriji. I u takvoj situaciji ćemo vidjeti šta ćemo”, istakao je Milorad Dodik.

Poručio je kako od EUFOR-a ne očekuje nikakav politički odgovor, nego da “stane na granicu i sprječava bilo kakav dodir”.

Amerikanci će biti bijesni donosit će stavove, tražit će intervencije, možda i NATO-a, ali vjerujem da naši prijatelji to neće dozvoliti”, kazao je Dodik.

Isak: Budi hrabar i pokušaj

Na nove Dodikove prijetnje reagovao je danas prvi čovjek federalnog MUP-a Ramo Isak.

“Milorade, ako visoki predstavnik Christian Schmidt nametne Zakon o državnoj imovini BiH u 17:00 sati, a ti proglasiš nezavisnost u 11.00 sati – u 11.01 sati završit ćeš iza rešetaka. To ti garantujem. Pa izvoli”, poručio je Isak.

On je pozvao Dodika da ne čeka odluku visokog predstavnika.

“Budi hrabar i pokušaj, a uspjeti nećeš, ili prestani trovati bosanskohercegovačko društvo i sijati strah, mržnju, razdor i netrpeljivost. Nećeš ti Milorade ništa proglasiti. Mogu samo tebe proglasiti. I to, krivim. Krivim za počinjenje teških krivičnih djela kažnjivih prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, naveo je ministar Isak u svojoj reakciji.