U Banjoj Luci treći biznis forum bh. dijaspore

BHdiaFor1

„Treći biznis forum bh. dijaspore-BhdiaFor 2015“, u organizaciji nevladine organizacije „Naša perspektiva“, a u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Svjetskim savezom dijaspore BiH, počeo je danas u Banjoj Luci.

Više od 150 učesnika iz BiH i inostranstva razmatra mogućnost stimuliranja investicija od članova zajednice dijaspore u BiH te poslovne saradnje domaćih i kompanija čiji su vlasnici ili u kojima rade članovi zajednice dijaspore.

[yuzo_related]

-Cilj skupa je povećanje svijesti o razvojnom potencijalu dijaspore, rekao je Armin Alijagić, predsjednik „Naše perspektive“.

Ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH Vibeke Lilloe je istakla da njena zemlja u potpunosti podržava proces socio-ekonomskih reformi u BiH.

-Ekonomski razvoj je ono što je potrebno da bi se poboljšao život građana u BiH. Drago mi je što sam primijetila da je došlo do intenzivnijeg dijaloga dviju bh.vlada u provođenju ovih reformi, naglasila je ambasadorica Lilloe.

Precizirala je da u Norveškoj živi 15.000 građana iz BiH, a u susjednoj Švedskoj 70.000.

– Građani BiH su grupa koja je uspjela da se najbolje integriše u naše društvo i oni su vrijednost, a ne teret, istakla je ona navodeći da je disapora veliki resurs za BiH te da se mora sagledati kako se može zajedno raditi.

Jako je važno, navela je, da i vlast donese dobra pravila za poslovanje i da se ona provode na dobar način.

Sekretar u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Dragomir Kovač ukazao je da je ova tema veoma važna, što je prepoznao i taj resor Vijeća ministara BiH podržavši organizaciju foruma.

– Ovo je prilika da se svi zajedno bavimo pitanjima ekonomskog razvoja, dodao je Kovač ističući da uz zajedničku saradnju bh.dijaspora može imati koristiti od BiH i sama zemlja od tih svojih građana.

Na skupu će biti prezentovani brojni investicioni projekti, potencijalne poslovne saradnje s dijasporom, primjeri dobre prakse investicija dijaspore u raznim sektorima te iskustva drugih zemalja u radu s dijasporom.

Poseban fokus foruma je na sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, informacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije te logistike i lanaca snabdijevanja, koji su se u proteklim godinama pokazali kao najatraktivniji za članove zajednice dijaspore.

Procjenjuje se da van naše zemlje živi oko dva miliona osoba koje vode porijeklo iz BiH, što u odnosu na broj stanovnika u zemlji čini jednu polovinu njene ukupne populacije.

Organizatori skupa su naveli da, osim brojnosti, dijaspora je važna i zbog potencijalnog priliva finansijskog kapitala u zemlju.

Procjenjuje se da dijaspora formalno šalje gotovo dvije milijarde KM članovima svoje porodice, što čini oko 13 posto ukupnog BDP-a, a smatra se da se isto toliko šalje tzv.neformlanim kanalima.

U ove brojke nisu uključena sredstva kojima dijaspora u ljetnim danima, tokom boravka u BiH, potroši u našoj zemlji.

Forum u Banjoj Luci je organizovan u okviru projekta „Ubrzanje ekonomskog razvoja kroz povećanje učešća bh.dijaspore“.

Glavni donator foruma je Ambasada Kraljevine Norveške u BiH, dok je skup podržalo i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i drugi.